Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Epidemija koronavirusa

Ogroman porast broja zaraženih u Zagrebu: "Glavni uzrok su kontakti s pozitivnim osobama i privatna okupljanja"

Zagreb je u četvrtak zabilježio ogroman porast broja novih zaraženih. Zaraženo je još 705 osoba.

Zagreb u četvrtak ima rekordnih 705 novih slučajeva zaraze, potvrdio je ravnatelj NZJZ-a ''Dr. Andrija Štampar'' Zvonimir Šostar.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč kazao je da je u Zagrebu izrazito povećan broj zaraženih te da to nije dobro. "Izrazito je važno pridržavati se epidemioloških mjera. Pozivamo sugrađane da se u skladu s tim ponašamo", upozorio je Jeleč.

Kontakti i obiteljska okupljanja

U COVID ambulantama pomoć je zatražilo više od 600 osoba. Zamjenica ravnatelja NZJZ-a Sandra Šikić kazala je: "1935 je testirano u Štamparu, imamo 705 novih slučajeva, 988 osoba poslano je u samoizolaciju".

"Još 520 epidemioloških obrada je u tijeku. U srijedu navečer zaprimili smo još 228 podataka o osobama koje su testirane 19. i 20. listopada. Situacija je vrlo ozbiljna i trebalo bi razmatrati strategije oko praćenja i postupanja", dodala je Šikić.

"Sve je isto kao i proteklih dana, samo su brojevi veći. Glavni uzrok zaraze i dalje su kontakti s pozitivnom osobama i privatna okupljanja. Za mnoge nije ni poznato gdje su se zarazili. Lokalna transmisija je velika", dodala je i najavila organiziranje još jednog dodatnog mjesta za testiranje u Novom Zagrebu. Smatra da su povećani kapaciteti punktova za testiranje potrebni u cijeloj Hrvatskoj.

"Mi smo u Gradu Zagrebu, osim onih u Štamparu, dobili podatke i iz drugih bolnica, to je 705 novih u Gradu Zagrebu. Oni nisu svi epidemiološki obrađeni. Obrađen je dio od dana prije i od jučer, to je problem", objasnila je Šikić.

Navodi da su posljednji brojevi ogromni. "Onog trenutka kad mi dobijemo podatak o pozitivnoj osobi, pristupamo obradi. Internom raspodjelom sve smo naše zdravstvene djelatnike stavili u funkciju praćenja pozitivnih osoba i njihovih kontakata. Nije isto obrađivati 300 dnevno ili 30", rekla je Šikić i uputila apel ljudima da, dok čekaju nalaz ili da im se javi epidemiolog, poštuju mjere izolacije da se udalje od ukućana te da ne idu na posao.

O zarazi u domovima za starije

Što se tiče širenja zaraze u domovima za starije, navodi da je zabilježen 21 pozitivan korisnik i tri djelatnika.

Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, rekla je: "20 korisnika je u gradskim domovima, jedan u privatnom. Ukupan broj korisnika koji su pozitivni je 26 i oni se nalaze dva gradska doma".

"Osam ih je na bolničkom liječenju, zasad su stabilno. 18 ih je asimptomatsko, izolirani su i pod medicinskom kontrolom. 47 korisnika je u samoizolaciji. Imamo trenutno 19 pozitivnih djelatnika i 46 djelatnika koji su u samoizolaciji kada govorimo o domovima za starije kojima je osnivač Grad Zagreb", dodala je Galić.

Kako se doznaje, svi objekti Grada Zagreba mogu biti svakog trenutka spremni za potrebe zaraženih.

Presice stožera dvaput tjedno

Konferencije Stožera civilne zaštite od sljedećeg tjedna više neće biti svakodnevne, već će se održavati ponedjeljkom i petkom.

Pročitajte i ovo Koronavirus, ilustracija - 2 hrvatska iz minute u minutu Potvrđena 1563 nova slučaja, preminulo najviše oboljelih dosad: Lokalni stožeri prijavljuju rekordne brojke

Pročitajte i ovo Andrej Šribar i Valentina Baus - 1 Sve više hospitaliziranih U KB-u Dubrava ima mjesta za još samo šest oboljelih: "Nažalost, bolnica se prebrzo puni. Brojke ne lažu. Stariji pitaju ima li za njih uopće nade"

Prema posljednjim podacima, u KB-u Dubrava u Zagrebu trenutačno su zbrinuta 154 pacijenta s koronavirusom, a ukupno je u bolnici 160 kreveta za oboljele od COVID infekcije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene