Obavijesti Video Pretražite Navigacija
od ponedjeljka

Zagreb počinje s masovnim testiranjem brzim antigenskim testovima. Ovo je popis svih 12 lokacija u gradu

Zbog sadašnjeg stanja broja novooboljelih Grad Zagreb od ponedjeljka, 23. studenog počinje s masovnim antigenskim testiranjem na koronavirus, čiji se nalaz dobiva za 15 minuta, a za što je trenutačno osigurano 50.000 testova, najavila je u četvrtak gradska uprava.

Zagreb će u realizaciju tog projekta ići u nekoliko faza. Prva faza bit će testiranje kroničnih bolesnika, starijih ljudi i slabo pokretnih u njihovim domovima, a druga je testiranje svih korisnika gradskih i privatnih domova za starije.

Treća faza je testiranje zdravstvenog osoblja i djelatnika u stacionarnim ustanovama, a četvrta testiranje ostalog pučanstva.

"Od ponedjeljka se sa samo osobnom iskaznicom građani mogu testirati na 12 lokacija u gradu", rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na konferenciji za novinare. Narudžbe građana primaju se preko online platforme kojoj se pristupa preko poveznice http://brzitest.com.hr. Građane na testiranje može naručiti i liječnik izdvojene COVID-19 ordinacije.

Lokacije testiranja

Tako će se od 23. studenog građani Zagreba moći naručiti na besplatno testiranje brzim antigenskim testovima, a testirati će se moći od ponedjeljka do subote.

Od 9 do 12 sati pacijenti Doma zdravlja Zagreb - Centar moći će se testirati na adresama Kruge 44, Brezovička cesta 102 te na istočnom parkirališta Zagrebačkog Velesajma, a od 11 do 14 sati na adresi Avenija Većeslava Holjevca 22.

Oni iz Doma zdravlja Zagreb - Istok testiranje brzim antigentskim testovima moći će obaviti od 9 do 12 sati na adresama Ninska bb (Sesvete), Fakultetsko dobro 6/1 te Zdeslava Turića 1. Od 11 do 14 sati moći će se testirati i na Grižanskoj 4.

Pacijenti iz Doma zdravlja Zagreb - Zapad testirat će se od 9 do 12 sati na sljedećim adresama: Prilaz baruna Filipovića 11, Park stara Trešnjevka 3, Matije Ilirika Vlačića 2, Prečko 2.

Osigurano 50.000 testova

Organizaciju i testiranje pučanstva u Zagrebu u što kraćem vremenu provest će Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Dom zdravlja Centar - Dom zdravlja istok i Dom zdravlja zapad u kooordinaciji s Gradskim uredom za zdravlje.

Bandić je istaknuo da je osigurano 50.000 testova, a za deset dana će, ako bude potrebno pripremiti još toliko. "Koliki bude interes, toliko ćemo osigurati testova", rekao je.

Iz Grada ističu da sadašnje stanje broja novooboljelih, posebno povećanje broja teških oblika bolesti, sve više onih za bolničko liječenje, kao i bolesnika na respiratorima ukazuje na potrebu sistematskog testiranja osobito ugroženih skupina građana.

"Nažalost, danas imamo velike brojeve koji ne samo da upozoravaju nego i govore kakva je naša stvarnost", rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč. Naveo je da je u Zagrebu dosad preminula 361 osoba od koronavirusa. Aktivna su 3272 slučaja, a ukupno je do sada pozitivnih 22.080.

"Nalazimo se u trenutku kada zbog ovako velikih brojeva moramo mijenjati načine i strategiju koja je dosad vrijedila i u tom smislu otkriti što je više moguće bolesnika i staviti ih pod sustav zdravstvenog nadzora", naglasio je Jeleč.

Povećanje broja zaraženih

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Sandra Šikić izrazila je zabrinutost zbog povećanog broja novooboljelih u jesenskom valu, u kojem su zabilježili trostruko veći broj tjedno novodijagnosticiranih osoba početkom listopada.

Udio pozitivnih testova porastao je s pet posto na više od 30 posto, navela je te dodala da je znatno povećan broj preminulih sugrađana - proteklog tjedna preminulo je 60 građana Zagreba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna gdje se zarazio? Javio se Beroš nakon što je potvrđeno da ima koronu: Pozvao sve da koriste aplikaciju STOP COVID-19

Pročitajte i ovo Koronavirus, ilustracija - 8 Pozitivne 3164 osobe, umrlo njih 49 Četiri županije imaju rekordan broj zaraženih, dvije najveći broj smrtnih slučajeva. U Osječko-baranjskoj preminulo sedmero oboljelih

"Zbog svega navedenog potrebno je poduzeti dodatne korake za suzbijanje koronavirusa, a u tome će veliku ulogu imati suradnja Grada Zagreba, zdravstvenih ustanova, zdravstvenih djelatnika i sugrađana", poručila je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene