Hrvatska je danas ponovno oborila crni rekord sa čak 265 novih slučajeva zaraze. Splitsko-dalmatinska županija prednjači po broju novozaraženih, a je li sezoni došao kraj upitao je reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič predsjednicu Zajednice obiteljskog turizma HGK Martinu Nimac Kalcinu.

Galerija


Predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK, Martina Nimac Kalcina kaže kako je nova koronakriza u velikom postotku otjerala turiste, ali ističe kako nije sve tako crno.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Imunolog za DNEVNIK.hr objašnjava što pojava novih sojeva u Hrvatskoj znači za popuštanje mjera: ''Tek za možda dva tjedna moći ćemo vidjeti o čemu je riječ'' Testiranje na koronavirus - 3 Imamo 520 novozaraženih: Više županija bilježi značajan postotak pozitivnih, jedna iznenađujuće ima nulu

"Za sve koji su već ovdje postoji želja i nada da ostanu ovdje. Kontaktirala sam i goste koji su već ovdje koji su iz Njemačke. Njihova je reakcija bila: 'Pa dobro nema veze, nama je ovdje lijepo, mi ćemo se testirati'. Treba gledati i pozitivno da imamo te goste koji su se spremni testirati kad se vrate radije nego da se odreknu svojih godišnjih", kaže i dodaje da su im veći problem restrikcije i karantene kada se vrate u svoje zemlje nego strah.

Nimac Kalcina smatra da je država mogla dati neke strože mjere, ali da je to jako teško jer s jedne strane treba zadržati gospodarstvo koje ovisi o turizmu, a s druge strane sve zatvoriti.

"Jer se ti gosti koji dođu se ne osjećaju ugodno ako je sve pod restrikcijama. Mjesta za koja se znalo da će se širiti zaraza se trebalo držati pod kontrolom, ti noćni klubovi, ali činjenica je da se poslije ponoći svi opuste i nema šanse da će netko držati distancu", rekla je i poručila turistima da je i Hrvatska i dalje sigurna zemlja. "Imamo prostora držati distancu i nije sve u noćnim klubovima, se mogu se zabavljati i u prirodi, imamo 1200 otoka na kojima mogu naći svoje mjesto", kaže predsjednica.

Iznajmljivačima kojima turisti žele otkazati rezervacije poručuje da se mogu pokušati dogovoriti s njima da im plate test.

"Više se isplati iznajmljivaču zadržati pet dana od mogućih sedam ili 10 dana, nego da mu otkaže cijelu rezervaciju sad pri kraju kolovoza ili rujnu. Može mu ponuditi nekakav vaučer ako se želi vratiti iduću godinu, a uvijek se moramo ponijeti kao ljudi i shvatiti situaciju i vratiti novac jer možemo dobiti lošu recenziju", savjetuje Nimac Kalcina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr