Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KORIGIRALI BROJKE

Broj mrtvih od koronavirusa u Wuhanu je 50 posto veći – Kina tvrdi: "Nikad nismo zataškavali razmjere epidemije"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grad Wuhan, prvotni epicentar globalne pandemije koronavirusa, priopćio je da je broj mrtvih od COVID-19 veći nego što se prvotno mislilo te da je preminulo još 1290 ljudi, odnosno 50 posto više, tako da ih je ukupno 3869.

Vlasti pokrajine Hubei u kojoj je Wuhan priopćile su da je broj mrtviih revidiran zbog kasnih izvješća medicinskih ustanova i zbog toga što je dio oboljelih od bolesti COVID-19 umro kod kuće dok su bolnice bile preopterećene u ranim fazama epidemije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna testirano 9,9 milijuna ljudi Wuhan bez novih slučajeva zaraze, pronađeno 300 asimptomatskih slučajeva Slika nije dostupna odbacuje sumnje Šefica kineskog instituta za koji neki tvrde da je krivac za "curenje" koronavirusa: "Imamo tri živa soja virusa iz šišmiša"

Ukupan broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Wuhanu povećan je za 325 na 50.333, navode vlasti.

Prilikom objave ispravljenih podataka gradski su dužnosnici ustvrdili da nije bilo zataškavanja stvarnih brojki.

Jedanaest milijuna stanovnika Wuhana provelo je 11 tjedana u strogoj karanteni koja je ukinuta tek nedavno.

Revidirani broj objavljen je u vrijeme kada su su u inozemstvu počeli dovoditi u pitanje točnost kineskih podataka povezanih s koronavirusom, a svoje su sumnje izrazili i kineski građani.

Američki predsjednik Donald Trump optužio je Peking da je skrivao razmjere epidemije na početku u Kini te je zamrznuo američko financiranje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), zamjerajući joj da se priklonila kineskim stajalištima.

Svoje rezerve iznio je i London, a u četvrtak mu se pridružio i Pariz kada je francuski predsjednik Emmanuel Macron ocijenio da postoje sive zone u upravljanju koronakrizom u Kini, rekavši za Financial Times "da postoje stvari koje su se dogodile, a o kojima se ne zna".

Kina tvrdi da nije zataškavala razmjer epidemije koronavirusa

Kina nikad nije zataškavala razmjere epidemije koronavirusa i vlada takvo što ne dopušta, rekao je u petak glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian nakon što su revidirani podaci o broju mrtvih i zaraženih u toj zemlji.

Zhao je rekao novinarima da je revizija smrtnih slučajeva u Wuhanu, području u kojem je izbila epidemija krajem 2019., rezultat statističke provjere i kaže da je to uobičajena međunarodna praksa.

Mi Feng, glasnogovornik Nacionalne zdravstvene komisije rekao je novinarima da je ukupan broj zaraženih u zemlji zaključno s četvrtkom 82.692, u odnosu na ranijih 82.367. (Hina) 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene