Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Opasnost zbog veoma zarazne inačice koronavirusa omikrona u svijetu i dalje je "veoma velika", upozorila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).


"Globalni rizik povezan s novom inačicom omikronom koja zabrinjava i dalje je veoma velik", upozorava WHO u svom tjednom epidemiološkom izvješću.

Vezani članci Koronavirus u Indiji WHO se oglasio o soju korone koji izaziva zabrinutost u cijelom svijetu: "Postoje informacije koje upućuju na povećanu prenosivost" Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija WHO o kombiniranju cjepiva: Ne postoje odgovarajući podaci da bi se moglo reći može li se to činiti''

"Sigurni dokazi pokazuju da se omikron varijanta širi brže od delte, uz ritam dvostrukog rasta u dva do tri dana", dodaje WHO, ističući da se "brz porast incidencije slučajeva primjećuje u stanovitom broju zemalja".

"Veća brzina širenja vjerojatno je povezana s gubitkom imunosti i s većom sposobnošću prenošenja omikron inačice", dodaje isti izvor.

Tijekom prošlog tjedna, navodi WHO, ukupni broj novozaraženih porastao je za 11 posto u odnosu na prethodni tjedan, a broj umrlih se smanjio za 4 posto.

"To znači da je nešto manje od 5 milijuna novozaraženih i više od 44.000 umrlih", dodaje WHO.

Najveći broj slučajeva prijavile su Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska i Italija.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju