Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POSEBNE NAGRADE

Plenković: "Već idući tjedan svi srednjoškolci idu na online nastavu". Beroš: "Hrvatska je među najpogođenijima u Europi"

Vlada je odlučila nagraditi sve one koji sudjeluju u borbi protiv bolesti COVID-19. Na sjednici Vlade je odlučeno i da srednjoškolci prelaze na online nastavu od sljedećeg ponedjeljka.

U uvodnom govoru, premijer Andrej Plenković je rekao da je danas deseti dan od uvođenja novih mjera. Plenković, koji je vodio sjednicu Vlade putem linka iz svog doma jer je pozitivan na koronavirus, izvijestio je da će većina županija u proceduri kako je Vlada donijela zatražiti od Ministarstva znanosti i obrazovanja da se od ponedjeljka, 14. prosinca, srednje škole prebace na online nastavu.

"Tako da ćemo praktički sve srednjoškolce staviti van sustava, do polaska u škole, smiriti tu populaciju do 18. siječnja", rekao je te podsjetio je da su božićni i novogodišnji praznici produljeni za tjedan dana tako da će srednjoškolci praktički 35 dana biti izvan obaveze dolaska u školu.

"Vjerujemo da će ta mjera u vremenu blagdana biti blagotvorna za smanjivanje intenziteta epidemije", dodao je. S obzirom na to da je danas 10. dan od posljednjeg postroženja mjera, koje su stupile na snagu 28. studenog, premijer je istaknuo da je prerano dati ocjenu njihovog učinka.

Brojke pale, ali nedovoljno

No, konstatirao je da je u zadnjih sedam dana broj potvrđenih zaraženih porastao za četiri posto u odnosu na prethodnih sedam dana. To je, kaže, manje od porasta koji smo imali prošlog tjedna u odnosu na prethodni kada je povećanje bilo 13 posto. "Premda je riječ o ohrabrujućem signalu, to još uvijek nije dovoljno jer nam se porast visokih brojeva još uvijek nije zaustavio, a cilj je da ih da spustimo što prije", poručio je.

"Zato je važno", istaknuo je Plenković, "da se svi pridržavaju propisanih mjera kako bi se do Božića, zajedničkim naporima, smanjio broj zaraženih i pritisak na zdravstveno osoblje koje daje sve od sebe kako bi se spasio svaki život i održavao zdravstveni sustav".

Prioritet zdravlje građana

Prvi prioritet Vlade je očuvanje zdravlja građana, spašavanje svakog života, ali su isto tako, kaže, svjesni ekonomske situacije. "Vlada u konzultacijama sa Stožerom, strukom mora osigurati istodobno i ekonomsku aktivnost jer o njoj ovisi financijska opstojnost velikog broja sugrađana", rekao je Plenković.

Plenković je rekao i kako treba voditi računa o načinu života s obzirom na dugo trajanje ove krize. "Nije izbor zdravlje ili gospodarstvo, već zdravlje i gospodarstvo", poručio je.

Dodao je da Vlada poduzima mjere koje će pomoći poduzetnicima, osobito privatnom sektoru, ocijenivši da se Vlada pokazala - u pogledu svojih aktivnosti i pravovremenosti intervencija - na razini kakva nije dosad viđena.

Plenković je izvijestio da će božićnice za državni i javni sektor biti isplaćene 18. prosinca. Iznos božićnica povećan je s 1200 na 1500 kuna, a premijer je poručio da su novčana sredstva osigurana i može se na njih računati. 

Umrežavanje COVID bolnica

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je 4. prosinca bolnicama dana uputa o dodatku za posebne uvjete rada svima koji rade s COVID-19 bolesnicima.

"Hrvatska je po broju oboljelih na 100.000 osiguranika posljednjih dana među najpogođenijim zemljama u Europi. Pritisak na zdravstveni sustav je velik i kontinuiranim praćenjem potreba na terenu uspješno odgovara zahtjevima od razmjene liječnika, medicinske opreme, respiratora do proširenja bolničkih odjela", kazao je Beroš.

Prošloga tjedna tako su otvorena dva dodatna COVID odjela, u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i KBC-u Rijeka.

"Zdravstveni sustav daje svoj maksimum s ciljem pružanja zdravstvene zaštite COVID pozitivnima, ali i svim ostalim prioritetnim pacijentima. Stoga apeliram na maksimalnu odgovornost građana i pridržavanje epidemioloških mjera, jer ponašanje danas određuje epidemiološku sliku i dostupnost zdravstvenih usluga u narednih nekoliko tjedana", rekao je Beroš.

Istaknuo je i kako je među zdravstvenim djelatnicima zabilježeno 1495 aktivnih te 925 slučajeva samoizolacije. Ozdravilo je njih 7492.

Bolničkim ustanovama dana je uputa da se radnicima privremeno raspoređeni na COVID odjele potrebno utvrditi dodatak za posebne uvjete radnog mjesta na koje su raspoređeni, a obaviješteni su i da je u vladinu proceduru uvrštena odluka o posebnoj nagradi onim koji skrbe o covid bolesnicima, rekao je Beroš.

Služba za telemedicinu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu do kraja bi tjedan trebala završiti rad na telemedicinskog povezivanja svim bolnica koja liječe bolesnike s koronavirusom radi ujednačavanja prakse i primjene najnovijih znanstvenih spoznaja te kako bi se uspostavila platforma za stručne konzultacije liječnika. Referentni centar bit će Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". 

Počela primjena novog zakona

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je počela primjena novog Zakona o suzbijanju širenja zaraznih bolesti. "Prije svega nam je cilj upozoravati građane", rekao je i dodao da će se oni koji ne budu reagirali na upozorenja - kažnjavati. 

"Na području Varaždinske i Primorsko-goranske županije su na snazi dodatna ograničenja. Što se tiče nadzora, izdano je 57 usmenih upozorenja. Bit će podnesen jedan prekršajni nalog od 30.000 kuna zbog kršenja mjera zabrane rada", rekao je Božinović.

Posebna nagrada radnicima u zdravstvu

Vlada je donijela odluku o posebnoj nagradi radnicima u sustavu zdravstva koji obavljaju poslove vezane za pružanje zdravstvene skrbi pacijentima oboljelima od COVID-19 te radnicima u sustavu socijalne skrbi koji obavljaju poslove vezane za brigu o zdravlju i njegu korisnika usluge smještaja ili organiziranog stanovanja oboljelima od te bolesti.

"Radi se o dodatku od 10 posto u visini plaće za radnike u sustavu zdravstvene skrbi. Pravo na dodatak ostvaruje radnik koji obavlja poslove povezane uz skrb o bolesnicima oboljele od COVID-19", objasnio je Beroš.

"Primjena isplate započinje s plaćom za studeni. Razlika plaće za sve radnike koji ispunjavaju uvjet bit će isplaćena s plaćom za prosinac", objasnio je Beroš.

Dodatak i za druge koji rade s oboljelima

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović kazao je da je ista posebna nagrada - 10 posto, predviđen za zaposlene u ustanovama socijalne skrbi koji rade s oboljelima od COVID-19 oboljenja.

Donesena je i odluka o posebnoj nagradi pripadnicima zdravstvene službe Oružanih snaga RH koji obavljaju poslove vezane za pružanje zdravstvene skrbi pacijentima oboljelima od bolesti COVID-19, kao i službenicima kaznenih tijela koji obavljaju poslove vezane za pružanje zdravstvene zaštite osobama lišenim slobode u zatvorskom sustavu oboljelima od te bolesti.

Ministar obrane Mario Banožić kazao je da se isti uvjet (dodatak na plaću u iznosu od 10 posto) predviđa za sve one pripadnike Hrvatske vojske koji rade kao ispomoć u COVID bolnicama.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je posebnu nagradu i za one koji rade u zatvorskom sustavu. 

Vlada će u Hrvatski sabor poslati i odgovor na interpelaciju 16 zastupnika o njezinu radu u vezi s pripremom zdravstvenog sustava Hrvatske na posebne okolnosti uzrokovane koronavirusom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KAKO JE VLADA UKRALA BOŽIĆ Poduzetnici položili vijenac i upalili svijeće ispred Ministarstva: ''Tjeraju tisuće tvrtki u propast''

Pročitajte i ovo Liječnici, ilustracija - 2 Premijer obećaje povećanje Nepravda u borbi protiv korone: "Oni koji su se javili raditi na COVID odjele kažnjeni manjom plaćom"

Ministar Fuchs razgovarao sa županima

Na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je ranije da ministar Radovan Fuchs razgovarao sa svim županima o "korekcijama prvotnih planova u vezi škola", ali da će o tome biti više riječi na sjednici Vlade. 

"Upravo su u tijeku konzultacije ministra Fuchsa sa županima kao osnivačima škola na svom području. Pretpostavljam da će vrlo skoro njihovi razgovori iznjedriti određene zaključke koji mogu biti na tragu nekih promjena u sadašnjem statusu, odnosno načinu organiziranja", rekao je Božinović. Dodao je da se trenutačno online nastava za srednjoškolce odvija u osam hrvatskih županija.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene