Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje u Velikoj Britaniji

Pandemija kobna za zdravstvene djelatnike, više od 300 ih se pokušalo ubiti: "Nikad nisam svjedočila tolikoj smrti i patnji"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji među zdravstvenim radnicima otkrilo je zabrinjavajuće posljedice pandemije na mentalno zdravlje ljudi.

Više od 300 djelatnika zdravstvenog sustava u Britaniji pokušalo se ubiti tijekom 2020. godine, pokazalo je istraživanje koje je provođeno u razdoblju od šest mjeseci. Najugroženije su medicinske sestre i tehničari od kojih si je 226 pokušalo oduzeti život.

Pročitajte i ovo Ivan Čorkalo, reporter Dnevnika Nove TV Institucije su zakazale? Sin ubio oca, Dnevnik Nove TV doznao nove detalje tragedije: "48 sati ranije sudjelovao je u incidentu" Policija legitimira prosvjednike ispred bolnice pratite na dnevnik.hr-u Tridesetak ljudi ispred Rebra, ravnatelj najavio mogućnost otkaza: "Nemam potvrdu, stres mi je da mi svaki drugi dan netko struže po nosu"

Jedna sestra koja radi u bolnici na sjeveru zemlje ispričala je kako se nije znala nositi s onim što je dočekalo zdravstvene djelatnike s dolaskom pandemije. U posljednjih 15 mjeseci skupila je tek četiri tjedna slobodnog vremena.

"Tijekom prvog vala bila sam potpuno nespremna za ono u što sam bačena. Nikad nisam svjedočila tolikoj smrti i ljudskoj patnji u tako kratkom vremenu i po noći sam se borila da izbacim iz glave slike umirućih ljudi. To je imalo velik utjecaj na moje mentalno zdravlje. Postala sam jako depresivna, teško spavam i počela sam se užasavati odlaska na posao. No nisam nikome ništa rekla je se bojim reakcija", rekla je medicinska sestra, prenosi britanski portal iNews.

Čelnik organizacije koja je provela istraživanje Laura Hyde Foundation (LHF) upozorava da je pred nama nova pandemija problema s mentalnim zdravljem zdravstvenih djelatnika.

"Ulazimo u novu pandemiju. Statistika koju danas ističemo to potvrđuje i potičemo ljude da uklone barijere i potraže pomoć", rekao je Liam Barnes čija je sestrična, medicinska sestra po kojoj je spomentua organizacija dobila ime, također umrla zbog samoubojstva.

Organizacija sada radi na tome da desecima tisuća zdravstvenih djelatnika u Britaniji pruži pomoć i informacije o mentalnom zdravlju, no ističe se kako je potrebna intervencija Vlade kako bi se utjecalo na uzrok problema.

Ne ustručavajte se potražiti pomoć

Ako se vi ili netko vama blizak suočava s određenim psihološkim poteškoćama ili se jednostavno nalazite na životnom raskršću u potrazi da pravom odlukom, nemojte se nikad ustručavati i pitati za pomoć i razgovor. Donosimo vam nekoliko kontakata gdje možete porazgovarati s punim povjerenjem sa stručnjacima koji će vam sigurno pomoći:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida pri KBC-u Zagreb

Nazovite na telefon 01 2376 470 kad god vam zatreba pomoć od 0 do 24 sata, liječnici su uvijek spremni porazgovarati s vama i pomoći vam. U Centar za krizna stanja pri KBC-u Zagreb možete doći i bez najave i uputnice svakim danom između 8 i 20 sati.

Hrabri telefon

Ako ste maloljetno dijete ili roditelj koji se suočava s različitim odgojnim izazovima, možete se obratiti stručnjacima na Hrabrom telefonu. Ako ste dijete, nazovite na besplatni broj 116 111.
Broj Hrabrog telefona za mame i tate je 0800 0800. Linija je otvorena svakim radnim danom od 9 do 20 sati.

Psihološki centar TESA

Psihološki centar TESA udruga je koja već 25 godina daje besplatnu psihološku pomoć i podršku zdravom razvoju građana.
Nazovite na broj: 01 4828 888 - radnim danom od 10 do 22 sata ili im se javite mailom za savjet: psiho.pomoc@tesa.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene