Koronavirus u SAD-u
Koronavirus u SAD-u Foto: Afp

Sjedinjene Države, koje se tjednima bore s eksplozijom pandemije koronavirusa, u utorak su potvrdile više od 2500 umrlih u 24 sata, što je najveći broj žrtava koronavirusa u jednom danu od kraja travnja, prema podacima Sveučilišne bolnice Johns Hopkins.


U istom razdoblju SAD je potvrdio više od 180.000 novooboljelih od COVID-19, također prema podacima te bolnice.

Vezani članci Koronavirus kod djece Što je rijetki sindrom koji je doveo do smrti 11-godišnjeg dječaka u Zagrebu? ''Pacijenti zahtijevaju intenzivnu skrb i agresivno liječenje'' Koronavirus, ilustracija - 2 Danas 352 nova slučaja zaraze, 28 ljudi je preminulo. Završio sastanak premijera i članova Stožera, hoće li se mjere popuštati?

U utorak je potvrđeno 2562 umrlih, a tako visok broj žrtava u SAD-u se dogodio krajem travnja, u jeku prvog vala epidemije za koji je teško reći da je stvarno jenjao.

Broj hospitaliziranih dosegnuo je 99.000 u utorak, što je rekord od početka pandemije, prema podacima koje objavljuje Covid Tracking Project.

Zabrinjavajuće na srednjem zapadu

Stanje je osobito zabrinjavajuće u nekoliko država srednjeg zapada poput Indiane i Južne Dakote.

Nakon Dana zahvalnosti stručnjaci su izrazili zabrinutost da će broj oboljelih dodatno buknuti jer su milijuni Amerikanca putovali diljem zemlje kako bi se našli na obiteljskim okupljanima za taj nacionalni blagdan, odnosno da će "eksplozija slijediti eksploziju", kako je rekao ugledni američki epidemiolog dr. Anthony Fauci.

Broj novozaraženih ostaje približno na jednakoj razini, vrlo visokoj, kao i proteklih tjedana.

Više od 2000 mrtvih u jednom danu događalo se redovito u proljeće, a u protekla dva tjedna to se dogodilo nekoliko puta.

SAD je najteže pogođena država pandemijom u apsolutnim brojkama, s više od 13,7 milijuna zaraženih i 270.645 umrlih.