Osim na Hrvatsku nova mjera za ulazak u Veliku Britaniju odnosi se na na putnike iz Austrije i Trinidada i Tobaga. Slovenska vlada odluku o karanteni potvrdila je na sjednici u četvrtak.

Galerija


Britanski ministar prometa Grant Shapps objavio je kako će svi koji dolaze iz Hrvatske morati u 14-dnevnu karantenu. Ova mjera odnosi se i na putnike iz Austrije i Trinidada i Tobaga jer su ove zemlje skinute s liste zemalja sigurnih za putovanje. Dodao je da mjera stupa na snagu u 4:00 u subotu.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija I Britanci uvode strože kontrole zbog novog soja, svijet prešao broj od dva milijuna mrtvih od COVID-a Koronavirus, ilustracija - 6 U Zagrebu 176 novooboljelih, otkrivena i 22 nova slučaja kod korisnika domova za starije

S druge strane Portugal je procijenjen kao sigurna destinacija te putnici iz te zemlje neće više morati u karantenu. 

I Slovenija je dodala Hrvatsku na "crvenu listu", kako je i najavljivano. Svi koji dolaze iz Hrvatske morat će u dvotjednu karantenu, a slovenski državljani koji se vraćaju kući imaju 72 sata da to učine.

Slovenci pak koji su vlasnici plovila i nekretnina u Hrvatskoj imaju 48 sati da "urede sve poslove" u Hrvatskoj i vrate se u Sloveniju. Mjera vrijedi od ponoći, javlja 24ur.

Slovenska vlada i na Twitteru je objavila odluku o karanteni za putnike iz Hrvatske. Objavili su kako je Hrvatska od ponoći na "crvenoj listi" no dodaju kako će biti i nekih iznimaka.

Iznimke se odnose na ljude koji zbog posla putuju na dnevnoj i tjednoj bazi te osobe s hitnim obvezama ili medicinskim intervencijama.

Slovenski državljani mogu se u zemlju vratiti do ponedjeljka u ponoć bez da idu u karantenu. Time se žele izbjeći gužve, ali vlada poziva građane da ipak ne čekaju zadnji trenutak za povratak.

Dodaje se kako se očekuje da će razne mjere pomoći poboljšanju epidemiološke situacije u Hrvatskoj u iduća dva tjedna te će slovenska vlada pratiti situaciju i ovisno o njoj vratiti Hrvatsku na "žutu listu".

 
Hrvati ne mogu u Sloveniju bez opravdanog razloga

Na Graničnom prijelazu Macelj kolona vozila danas je bila duga oko kilometar, a na izlazak iz Hrvatske čekalo se i do sat vremena.

Danas je u Hrvatsku ušlo 4887 Slovenaca, a izašlo ih je tisuću manje. Što znači stavljanje Hrvatske na crvenu listu? Građani Hrvatske neće moći ući u Sloveniju ako nemaju neki opravdani razlog. Primjerice, ako ćete željeti na izlet u Sloveniju to nećete moći, jer bi prvo trebali u 14-dnevnu izolaciju.

No ako ste samo u tranzitu i putujete u primjerice Austriju ili Njemačku, bez ikakvih problema bi trebali proći kroz Sloveniju. No morat ćete slovenskim policajcima dokazati gdje putujete i imate rok od 12 sati da prođete cijelu Sloveniju.

Također, ako vam nestane goriva možete najnormalnije stati i natočiti vozilo ili ako imate neke fiziološke potrebe tu također nev bi trebalo biti problema.

Što se tiče Slovenaca koji su na odmoru na Jadranu oni se mogu kući vratiti do nedjelje i tako će izbjeći 14-dnevnu karantenu. No crvena lista se ne odnosi na prekogranične radnike, zdravstvene djelatnike, diplomate, policajce, javio je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.