Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otok u izolaciji

Hrvati koji žive u Velikoj Britaniji o zabrani letova i putovanja: "Iskreno, nisam mogla spavati cijelu noć"

Zbog novog, visokozaraznog soja koronavirusa koji je potvrđen u Velikoj Britaniji otok se našao u izolaciji. Više od 40 zemalja diljem svijeta ograničilo je ili potpuno zabranilo odlaske u Veliku Britaniju ili dolaske iz te zemlje. Među njima je i Hrvatska.

Mahom se otkazuju letovi iz Velike Britanije, ali i prema otoku. Iskusila je to mlada hrvatska obitelj, koja je u Birminghamu sutra trebala ugostiti Matejina oca.

Pročitajte i ovo David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije" Putnici na aerodromu Novi soj koronavirusa Hrvatica o kaosu u Velikoj Britaniji: "Počelo je panično kupovanje, ljudi su prestravljeni"

"On je trebao ići ne do Birminghama, nego s British Airways do Londona i onda su otkazani letovi i nije mogao više doći. Da je i došao, strah ga je bilo da ne bi se moglo možda izaći van iz države jer je sve zatvoreno. Zasad nitko ne može nikamo", rekla je Matea Julardzija.

Posljednji put su se vidjeli prije četiri mjeseca u Hrvatskoj kada je epidemiološka slika bila povoljnija. Od tada do danas mjere su znatno pojačane. No život u Birminghamu, svjedoče Mateja i Anto, nije toliko drugačiji.

"Pa normalno sve radi osim kafića i restorana. Funkcionira sve zasad dobro. Sad ćemo vidjeti hoće ovaj novi lockdown iz Londona utjecati na Birmingham ili neće", dodao je Anto Julardzija.

U Londonu, jednom od gradova kojim se novi soj koronavirusa proširio, već šest godina živi Anamarija. Ona je jučer trebala putovati u Hrvatsku nakon pola godine. No u subotu su na otoku proglašene nove mjere.

"Iskreno, nisam mogla spavati cijelu subotnju noć. Razmišljala sam što bi bilo ako dođem pa se ne mogu vratiti nazad, ipak imam posao ovdje. Naravno, fali mi obitelj, fali mi biti s mamom. Jučer mi je bio rođendan, bilo bi jako lijepo da sam bila dolje, ali mislim da je godina takva. Ne možemo biti iznenađeni kada se u manje od 24 sata nešto promijeni", govori Anamarija Opačak.

Hrvatska je sinoć obustavila zračni promet s Velikom Britanijom na najmanje 48 sati. Francuska je uvela mjere na isto razdoblje, ali puno su drastičnije. Britancima je u Francusku potpuno onemogućen ulazak. Čeka se dogovor na razini Europske unije, razgovori su u tijeku.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene