Koronavirus, ilustracija
Koronavirus, ilustracija Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

U Velikoj Britaniji 88 posto odraslih cijepljeno je jednom, a 72,5 posto građana s dvije doze. Cijepljenima s dvije doze pojedine usluge taksi-prijevoza i dostave hrane postaju povoljnije, a vlada razmišlja i o dodatnoj motivaciji za mlade.


S obzirom na to da mladi uglavnom nisu zainteresirani za cijepljenje i gotovo trećina građana mlađih od 30 godina još uvijek nije dobila ni prvu dozu, britanska vlada razmišlja o novom načinu kako će mlade motivirati da se odluče na cijepljenje.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Danas gotovo tisuću novozaraženih osoba, preminulo 9 oboljelih: Svaki četvrti zaraženi iz Zagreba Testiranje na koronavirus, Split Novi podaci stožera: U Hrvatskoj više novozaraženih nego prije tjedan dana, preminulo još 13 ljudi

Besplatna kava i karte za kino trebale bi biti najnoviji poticaj. Taj prijedlog dolazi nakon najavljenih jeftinijih usluga dostave hrave tvrtkom Deliveroo i povoljnijeg prijevoza taksijem preko aplikacije Uber, piše Daily Mail.

Tijekom sljedećih dana trebali bi biti poznati svi detalji dogovora u koje bi bila uključena kina, tvrtke koje se bave distribucijom kave i restorani uključeni u vladinu novu akciju.

"Uber, Bolt, Deliveroo i Pizza među prvima su ponudili svoje usluge kojima bi, uz smanjenje cijena, potaknuli mlade na primanje doze cjepiva", objavilo je Ministarstvo zdravstva.

Brojke u padu 11. dan zaredom

Uber će povoljnije cijene ponuditi i na svojoj platformi za dostavu hrane Uber Eats. Deliveroo je već pripremio ponudu za mlade u kojoj su sadržani vaučeri.

"Nećemo davati novac, ali se nadamo da će niz atraktivnih poticaja potaknuti građane da se jave", priopćeno je iz vlade. U Ministarstvu zdravstva navode i da su svjesni kako je pretilost kod mladih jedan od problema, no navode da je cijepljenje trenutačno mnogo veći problem.

Brojke novozaraženih osoba u Velikoj Britaniji u padu su 11. dan zaredom. Novi zaraženi građani uglavnom su mlađe dobi, što se pripisuje upravo necijepljenosti mlađe populacije.

Interes za cijepljenje posljednjih je dana na najnižoj stopi od početka cijepljenja. Liječnici su zbog toga primorani na vraćanje tisuća doza kako bi spriječili njihovo propadanje zbog isteka roka.