Obavijesti Video Pretražite Navigacija
velik rast novozaraženih

Uvodi se karantena za 300 tisuća stanovnika predgrađa Melbournea

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U više od 30 prigradskih četvrti drugog najvećeg australskog grada stanovnici se vraćaju na treću razinu restrikcija. Stanovnici smiju napustiti dom ako idu u trgovinu, kod liječnika, na posao ili radi vježbanja.

Australske vlasti uvele su u srijedu karantenu za više od 300 tisuća stanovnika sjevernih predgrađa Melbournea, nakon što je tijekom dva tjedna zabilježen dvoznamenkasti porast dnevno zaraženih u drugoj najmnogoljudnijoj australskoj državi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Možemo li i mi ovako? Zbog tri slučaja zaraze na tri dana blokirali grad od 2 milijuna ljudi. Stručnjaci: "Ova strategija ima prednosti, ali za dijelove svijeta je prekasno" Slika nije dostupna Stroga pravila Osam kobnih sekundi: Opalili mu paprenu kaznu jer je iz sobe za karantenu iskoračio na hodnik

 

Uvedena karantena trebala bi trajati mjesec dana.

Australija uspješno suzbija pandemiju te je do sada zabilježeno ukupno samo 7920 slučajeva, dok su 104 osobe umrle.

Trenutno ima manje od 400 aktivnih slučajeva, ali je nedavni skok broja zaraženih izazvao strahove od drugog vala pandemije.

U više od 30 prigradskih četvrti drugog najvećeg australskog grada stanovnici se vraćaju na treću razinu restrikcija.

Stanovnici smiju napustiti dom ako idu u trgovinu, kod liječnika, na posao ili radi vježbanja.

Vlasti će također provesti široka testiranja, a nadaju se da će testirati polovicu stanovništva pogođenog područja, na čijim će granicama patrolirati policija, poručile su vlasti.

Restrikcije su uvedene dok se u drugim dijelovima države Victoria ublažavaju mjere te su se otvorili restorani, teretane i kina.

U državi Victoria ovaj tjedan dvaput je potvrđeno više od 70 slučajeva u 24 sata.

Premijer države Victoria upozorio je u srijedu da je moguće uvođenje opsežnijih restrikcija širom grada.

"Ako ćemo se svi pridržavati iduća četiri tjedna možemo steći kontrolu nad transmisijom u toj zajednici", poručio je Daniel Andrews novinarima.

"Na kraju krajeva da nisam zatvorio te četvrti, morao bih zatvoriti sve četvrti. Želimo to izbjeći", dodao je.

Druge australske države i teritoriji pripremaju se za otvaranje, ali putovanja iz države u državu još uvijek neće biti u potpunosti moguća.

U državi Južna Australija potvrđena su samo tri nova slučaja u prošlom mjesecu, ali su vlasti u utorak odgodile otvaranje za stanovnike drugih dijelova Australije.

Stanovnici države Victoria ne mogu ući u Novi Južni Wales, te će, ako pokušaju, dobiti kaznu od 11 tisuća australskih dolara ili zatvorsku kaznu.

Odgođeno otvaranje unutarnjih granica ugrožava plan savezne vlade za uspostavljanjem slobodnog prometa između Australije i Novog Zelanda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene