Obavijesti Video Pretražite Navigacija
postupak još nije pokrenut

Predsjednik Ustavnog suda za DNEVNIK.hr: "Zatražili smo podatke da utvrdimo jesu li odluke Stožera u skladu s Ustavom"

Ustavni sud RH (Foto: Dnevnik.hr)
Ustavni sud RH (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Ustavni sud Republike Hrvatske od Vlade je zatražio podatke kako bi se utvrdila ustavnost zakonskih izmjena i odluka koje je tijekom koronakrize donosio Nacionalni stožer civilne zaštite.

Ustavni sud Republike Hrvatske od Vlade je zatražio podatke kako bi se utvrdilo jesu li odluke koje je tijekom epidemije koronavirusa donosio Nacionalni stožer civilne zaštite u skladu s Ustavom RH, potvrdio je za DNEVNIK.hr predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović. Nakon što se ispitaju sve prikupljene informacije, odlučivat će se o pokretanju postupka po službenoj dužnosti.

Šeparović kaže da je Ustavni sud dosad zaprimio više od 20 prijedloga za ocjenom ustavnosti. 

Pročitajte i ovo Branko Grčić Testiraju koliko treba Iz SDP-a prozvali stožer da testiraju premalo građana, Beroš im odgovorio: „Neki žele dobiti političke bodove na račun pandemije“

Ustavni sud tako, između ostalog, ispituje usklađenost s Ustavom Odluku o izmjena i dopuni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, ovlasti izdavanja rješenja o obveznoj samoizolaciji osoba za koje se sumnja da su mogle biti u kontaktu s osobom zaraženom koronavirusom na teritoriju RH te Odluke o radnom vremenu i načinu rada djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja epidemije, piše N1.

Pokretanje postupka po službenoj dužnosti iniciralo je dvoje sudaca Ustavnog suda, među kojima je i sudac Goran Selanec.

Inicijativu su suci pokrenuli početkom lipnja, a predlaže se, između ostalog, da Ustavni sud ispita je li Nacionalni stožer svojim postupanjem izišao izvan okvira svojih nadležnosti koje mu propisuje čl. 22a Zakona o sustavu civilne zaštite.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene