Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZBOG ŠIRENJA KORONE

U splitskoj bolnici približavaju se brojkama iz prosinca, sve je više mladih pacijenata: ''Moramo biti na prvoj crti i dati sve od sebe''

Aktualno Galerija Bolnica, ilustracija Bolnica, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Liječnici - 1 Liječnici - 1 Foto: DNEVNIK.hr Liječnici - 2 Liječnici - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mihaela Pfeifer, glavna sestra Respiratorno-intenzivističkog centra KBC-a Split Galerija 1/4 >>
Uskrs su pojedini pacijenti zaraženi koronavirusom morali provesti u bolnicama. Vrijedno medicinsko osoblje svakoga dana, pa i na Uskrs, odupire se pandemiji i pomaže oboljelima.

Daleko od svojih najmilijih Uskrs su u hrvatskim bolnicama dočekali brojni pacijenti, među kojima i oni na COVID odjelima. Ukupno je u ovom trenutku 1511 pacijenata zaraženih koronavirusom na bolničkom liječenju. 158 ih je na respiratoru. O njima brine naše vrijedno medicinsko osoblje.

Ovaj Uskrs 233 pacijenta su u KB-u Dubrava u našem najvećem COVID centru. Dan i noć nesebično o njima brine vrijedno medicinsko osoblje.

''To nije jednostavno, ali sestrinski poziv je takav kad treba doći biti uz pacijenta onda više su u tom modu i ne razmišljaju koliko je to teško'', govori glavna medicinska sestra KB-a Dubrava Ana Primorac.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iskazali tugu i ljutnju Poznati Hrvati reagirali na vijest o smrti dvoipolgodišnje djevojčice koja je sve jako potresla: "Zna se točno tko je zakazao!"

Pročitajte i ovo Krešimir Škarica, odvjetnik "SUSTAV JE ZAKAZAO" Odvjetnik objasnio zašto majka djevojčice ipak nije optužena za teško ubojstvo te što će biti s optužbama koje se odnose na oca: "Ova kvalifikacija nije konačna i bezuvjetna"

Svaka sekunda je borba za ozdravljenje, a posjeta najmilijih nema.

''Njima to teško pada, oni bi najradije da nisu ovdje, a mislim da ipak zdravstveno osoblje pokušava njima to maksimalno nadomjestiti po pitanju poziva, poruka, telefonski ili mobitelom'', izjavila je Primorac.

Pandemija ne posustaje ni u Dubrovniku. Pet pacijenata je na intenzivnoj.

''Današnja smjena traje kao i sve do sada po 12 sati, skrbimo o 60-ak pacijenata po danu i po potrebi zna biti i više. Nije nam teško raditi za Uskrs jer smo ovaj posao odabrali s odricanjem i ljubavi prema njemu tako da s obzirom na ostale dane podjednako je složen'', rekao je Marko Dragojević iz OB Dubrovnik.

Provesti Uskrs u bolničkom krevetu još je teže. Neki pacijenti Uskrs ne mogu niti čestitati.

''Nažalost, imamo jednog pacijenta koji je u stanju razgovarati. Ostali su na aparatu za disanje, nisu u stanju razgovarati, tako da će oni svoj Uskrs prespavati. Najmlađa pacijentica ima 20 i nešto godina, a najstariji 89'', komentira Davor Vučinić iz KBC-a Osijek.

No, i zadnji atom snage liječnici, sestre i svi ostali dat će za pomoć oboljelima.

U KBC-u Split se približavaju brojkama iz prosinca

Mihaela Pfeifer radi u Respiratorno-intenzivističkom centru u KBC-a Split, a s njom je razgovarao reporter Mario Jurič. Broj hospitaliziranih raste i sve je više mladih ljudi. ''Deficit osoblja bio je i prije pandemije'', govori, ali dobro su se organizirali pa sve funkcionira po planu.

Približavaju se, kaže, brojkama iz prosinca, ali se nadaju da to neće biti stvarnost u skoroj budućnosti. ''Trenutno je oko 180 hospitaliziranih bolesnika, od toga je 23 na respiratoru i to je brojka koja se mijenja svaki dan, iz sata u sat, i nažalost oboljevaju sve više mladi ljudi'', ističe.

Pročitajte i ovo Igračke na ogradi Klaićeve bolnice u Zagrebu OPROŠTAJ OD DJEVOJČICE Na ogradi ispred Klaićeve osvanula potresna poruka: "Mi smo svi tvoji roditelji, voli te tvoja majka - cijela Hrvatska"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MALENA IZGUBILA BITKU Monstruozni zločin: Nakon smrti pretučene djevojčice majci sada prijeti do 15 godina zatvora, pogledajte za što se točno tereti

Prema potrebama će širiti bolničke kapacitete. ''Već smo u pripremnoj fazi da sve to opet aktiviramo, ali sve se nekako nadamo da do toga nekako neće doći'', komentirala je Pfeifer.

Godišnji odmori svima su prijeko potrebni, ali u ovoj situaciji, kaže, jako je teško ići na odmor. ''S obzirom da smo u tom porastu, svi smo nekako tu i srcem i dušom, moramo biti na prvoj crti i dati sve od sebe. Idu nam toplija vremena pa se nadamo padu broja zaraženih, a i s korištenjem mogućnosti godišnjih odmora'', zaključila je. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene