Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Nova normala"

Premijer Plenković objasnio hoćemo li u trećoj fazi moći putovati po Hrvatskoj i kako će od ponedjeljka raditi trgovine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković pojasnio je detalje plana popuštanja mjera koji će se odvijati u tri faze.

Na počeku je rekao kako je sve što je u borbi protiv epidemije poduzeto u protekla dva mjeseca dalo rezultat.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Koronavirus - ilustracija - 5 Umrle dvije osobe Veći skok novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježen u još jednoj susjednoj zemlji

"Sada smo došli do postupnog ukidanja nekih ograničenja. Vlada je pažljivo gledala kako će popuštanje imati učinke na gospodarstvo. Sve što se tiče fizičke distance i visokih higijenskih standarda i dalje je na snazi", rekao je premijer.

"Mjere se mogu i ponovno uvesti"

Rekao je da se mjere mogu vrlo brzo početi ponovno uvoditi ako se epidemiološka slika pogorša

Na pitanje kakva je situacija s turizmom premijer je rekao kako se u slučaju da će Hrvatska imati sličnu situaciju sa zaraženima kao i neke druge zemlje, može pronaći način kako da strani gosti dođu kod nas. 

Na pitanje što s e-propusnicama u trećoj fazi, premijer je rekao da će se proširiti opseg razloga za njihovo izdavanje, ali će one i dalje biti na snazi.

Naveo je primjer kako će netko iz Krapine tko je rezervirao smještaj u hotelu na moru, ako se epidemiološka slika do tada popravi, moći otputovati te da će dobiti propusnicu nakon što predoči rezervaciju. 

Kazao je i kako će HZJZ izraditi detaljne upute za rad trgovina te očekuje da trgovine od ponedjeljka rade dvokratno te da se radi od 7 ujutro pa do navečer.

"Ovo su pravovremene mjere, vodimo se načelom sigurnosti naših građana. Ne slijedimo, ni ne trčimo. Otpuštamo mjere koliko možemo uz maksimalan oprez", poručio je. 

Detaljan kalendar mjera

Podsjetimo, prva faza počinje u ponedjeljak 27. travnja - otvaraju se sve trgovine, osim onih u trgovačkim centrima. Otvaraju se i uslužne djelatnosti u kojima nema bliskih kontakata. Uvodi se javni gradski i prigradski prijevoz. Otvaraju se knjižnice, muzeji, omogućuju se treninzi...

U drugoj fazi (4. svibnja) omogućit će se rad zdravstvenog sustava u punom opsegu, kao i rad privatnim zdravstvenim ustanovama. Omogućit će se i rad uslužnim djelatnostima u kojima se ostvaruje bliski kontakt, ali uz posebne mjere. To znači da će moći raditi frizeri, kozmetičari.

U trećoj fazi (11. svibnja) omogućit će se okupljanja do deset ljudi, omogućit će se rad trgovačkih centara, omogućit će se rad predškolskih ustanova i škole od 1. do 4. razreda. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata, ali samo na vanjskom prostoru. Otvorit će se nacionalni parkovi...

Detaljan pregled svih mjera koje se opuštaju pogledajte ovdje

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene