Obavijesti Video Pretražite Navigacija
preispitivanje mjera

Pogoršanje situacije u njemačkoj pokrajini: Zbog sve većih brojeva otkazuju i božićne mise

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer najmnogoljudnije njemačke savezne pokrajine Sjeverne Rajne – Vestfalije Armin Laschet doveo je u pitanje održavanje misa preko božićnih praznika u ovoj saveznoj pokrajini.

"Hoće li mise zaista biti održavane onako kako smo to dogovorili nije sigurno. U sljedećim danima ću zbog aktualne situacije voditi intenzivne razgovore s predstavnicma crkava", rekao je Armin Laschet (Kršćansko-demokratska unija CDU) u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika Tagesspiegel.

On je rekao kako je protestantska crkva u Sjevernoj Rajni - Vestfaliji već otkazala neke mise.

"Vjerske zajednice shvaćaju ozbiljnost situacije. Oni su svjesni toga da je ovo praznik koji slavi život i ljubav prema bližnjemu i da stoga treba jako dobro procijeniti što je najbolje", rekao je Laschet.

Premijer najmnogoljudnije njemačke savezne pokrajine s gotovo 18 milijuna stanovnika, je ukazao na pogoršanje epidemiološke situacije posljednjih dana koje nalažu preispitivanje mjera donesenih prije tjedan dana na sastanku kancelarke Angele Merkel i premijera saveznih pokrajina.

Pročitajte i ovo Crkva, ilustracija - 1 Poseban režim za Badnjak i Božić Inspektori, župnici ili sami vjernici? Tko će kontrolirati provode li se mjere na misama, u jednu katedralu moći će ući 500 ljudi

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Terase zatvorene, crkva otvorena Kardinal Josip Bozanić kritizirao mjere protiv korone: "Propisi moraju biti logični, razumljivi i provedivi"

"Mi moramo biti dodatno oprezni. No mi smo još na proljeće odlučili ne zatvarati crkve nego računamo s odgovornim ponašanjem vjerskih zajednica", rekao je Laschet.

Mjere koje su na snazi od srijede dozvoljavaju održavanje bogoslužja ali uz mjere održavanja razmaka, nošenja maski i dezinfekcije te ograničen broj vjernika. Isto tako je zabranjeno i grupno pjevanje u vjerskim objektima.

Za bogoslužja na kojima se očekuje veći broj vjernika, crkve su dužne organizirati prijašnju prijavu dolaska.

Dogovorene mjere vrijede za čitavu Njemačku ali svaka savezna zemlja može, s obzirom na vlastitu epidemiološku situaciju, donositi mjere.

Tijekom proljetnog razdoblja strogog zatvaranja neka su se okupljanja vjernika pokazala kao mjesta naglog širenja zaraze.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene