Crkva, ilustracija
Crkva, ilustracija Foto: Getty Images

Premijer najmnogoljudnije njemačke savezne pokrajine Sjeverne Rajne – Vestfalije Armin Laschet doveo je u pitanje održavanje misa preko božićnih praznika u ovoj saveznoj pokrajini.


"Hoće li mise zaista biti održavane onako kako smo to dogovorili nije sigurno. U sljedećim danima ću zbog aktualne situacije voditi intenzivne razgovore s predstavnicma crkava", rekao je Armin Laschet (Kršćansko-demokratska unija CDU) u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika Tagesspiegel.

On je rekao kako je protestantska crkva u Sjevernoj Rajni - Vestfaliji već otkazala neke mise.

"Vjerske zajednice shvaćaju ozbiljnost situacije. Oni su svjesni toga da je ovo praznik koji slavi život i ljubav prema bližnjemu i da stoga treba jako dobro procijeniti što je najbolje", rekao je Laschet.

Premijer najmnogoljudnije njemačke savezne pokrajine s gotovo 18 milijuna stanovnika, je ukazao na pogoršanje epidemiološke situacije posljednjih dana koje nalažu preispitivanje mjera donesenih prije tjedan dana na sastanku kancelarke Angele Merkel i premijera saveznih pokrajina.

Crkva, ilustracija - 1 Inspektori, župnici ili sami vjernici? Tko će kontrolirati provode li se mjere na misama, u jednu katedralu moći će ući 500 ljudi

Kardinal Josip Bozanić Kardinal Josip Bozanić kritizirao mjere protiv korone: "Propisi moraju biti logični, razumljivi i provedivi"

"Mi moramo biti dodatno oprezni. No mi smo još na proljeće odlučili ne zatvarati crkve nego računamo s odgovornim ponašanjem vjerskih zajednica", rekao je Laschet.

Mjere koje su na snazi od srijede dozvoljavaju održavanje bogoslužja ali uz mjere održavanja razmaka, nošenja maski i dezinfekcije te ograničen broj vjernika. Isto tako je zabranjeno i grupno pjevanje u vjerskim objektima.

Za bogoslužja na kojima se očekuje veći broj vjernika, crkve su dužne organizirati prijašnju prijavu dolaska.

Dogovorene mjere vrijede za čitavu Njemačku ali svaka savezna zemlja može, s obzirom na vlastitu epidemiološku situaciju, donositi mjere.

Tijekom proljetnog razdoblja strogog zatvaranja neka su se okupljanja vjernika pokazala kao mjesta naglog širenja zaraze.