U 17 sati sastalo se Predsjedništvo HDZ-a i stranačko Nacionalno vijeće. Nakon sjednice Andrej Plenković obratio se novinarima i odgovario na pitanja o aktualnim temama.


Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nešto prije 17 sati stigao je u prostorije stranke u Zagrebu na sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković odgovorio Milanoviću: "Čude se i pitaju - helou, koji je to naš interes?" Andrej Plenković Premijer Plenković iz Splita o cijenama, smjeni Tramišak, a osvrnuo se i na HDZ-ovca Anušića

Na sjednici se raspravljalo o COVID-u, tome kako spasiti turističku sezonu te riješiti problem koji je nastao u izboru čelnog čovjeka Vrhovnog suda.

Plenković se nakon sjednice obratio novinarima. Kako je kazao, rezimirali su događanja koja su iza njih.

"Čuli smo izvješće ministara o epidemiološkoj situaciji, svi zajedno ćemo učiniti napore kako bismo nastavili dobre trendove i u trećem kvartalu te kako bismo sačuvali hrvatsko gospodarstvo", rekao je Plenković.

O cijepljenju

O ukidanju mjera u Ujedinjenoj Kraljevini kaže da je tamo procijepljeno puno više stanovnika nego u Hrvatskoj te da nam mogu doći s COVID potvrdom ili testom.

"Podsjetit ću da im je AstraZeneca dala puno više cjepiva nego što je stiglo kod nas. Vidjet ćemo kako će to ukidanje mjera imati svoje refleksije", rekao je.

"Apeliramo na one koji se nisu cijepili da to učine", pozvao je građane i dodao da je jedini dugoročni odgovor za izlazak iz pandemije cijepljenje.

"Cijepljeni su praktički zaštićeni o težih simptoma. Koristi od cijepljenja su daleko veće od bilo čega drugog. Šaljemo poruku prioriteta Hrvatske kao turističke destinacije i vjerujem da će se mnogi cijepiti", rekao je Plenković.

"Godinu dana traje pandemija COVID-19, nitko nema odgovor zašto i kako se izvući iz toga, osim cijepljenja. Svi koji smatraju da je tako su to već učinili, nekima treba ohrabrenja, a neki iz svojih uvjerenja još uvijek čekaju", rekao je Plenković.

"Internet je nepresušan izvor informacija. Mnogo ih je točnih, a mnoge od njih su netočne i nose neke zaključke. Očekujemo da će naši građani možda malo sporije doći do zaključka da je cijepljenje dobro", rekao je Plenković i dodao da se cijepljenjem smanjuje smrtnost što je više moguće.

Na pitanje novinara o novoj, proaktivnoj kampanji navodi kako je ova postojeća komplementarna.

"Mislim da nije bilo dana kad naši stručnjaci, liječnici, ministri, pa i ja - nismo govorili u prilog cijepljenju. Poslano je dovoljno poruka. Ako ćemo vjerovati vašem kolegi i mojem imenjaku Andriji - meni je drago. Ako nekoliko njegovih rečenica potakne još desetak, 15 ili 20 tisuća ljudi, meni je drago", objasnio je Plenković.

O najavljenoj tužbi Udruge Glas poduzetnika

O najavljenoj tužbi Udruge Glasa poduzetnika kaže da nije pratio što su rekli i ponovio kako je hrvatska Vlada za plaće radnika izdvojila poslodavcima skoro 12 milijardi kuna i tako izbjegla eksploziju nezaposlenih i stečajeve.

"Hrvatska danas ima više zaposlenih nego ranije, pokrivene fiksne troškove, sektorske mjere potpora... učinili smo sve što smo mogli učiniti u ovim okolnostima. Mi stojimo iza naše politike, ponosni smo na ono što smo učinili za hrvatskog radnika i poslodavca", dodao je.

O izboru čelnika Vrhovnog suda, kritikama ministra Medveda

Na pitanje novinara o izboru čelnika Vrhovnog suda kaže da nema ustavne krize. "Treći javni poziv koji je raspisalo Državno sudbeno vijeće traje", kazao je Plenković.

O kritikama koje stižu od branitelja, a tiču se ministra Tome Medveda navodi da je Medved učinio puno za branitelje.

"Sve što je učinio za hrvatske branitelje je veliko kao Himalaja. To znaju jako dobro hrvatski branitelji. Brinemo o Hrvatskom vijeću obrane, a najbolji odgovor daju obitelji koje su izgubile svoje najmilije, a bili su civili. Pozivam sve da imaju povjerenje u tijela državne vlasti i državne institucije", rekao je Plenković.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju