Policajac, ilustracija
Policajac, ilustracija Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell

Kršenja mjera samoizolacije sve su učestalija. Neki idu preko granice, neki u krađu, a neki čak i u policiju.


U posljednja 24 sata zabilježeno je šest kršenja mjere samoizolacije (svih šest na granici), javio je u petak stožer Dubrovačko-neretvanske županije. 

Vezani članci Cjepivo, ilustracija Još jedna europska zemlja nabavlja Sputnjik: Naručili dva milijuna doza Koronavirus, ilustracija Zabrinjavajući brazilski soj koronavirusa potvrđen u Britaniji

Kažu kako su od početka epidemije utvrdili 225 slučajeva kršenja samoizolacije, od toga ih je 97 bilo na graničnim prijelazima.

Samoizolacija se krši i drugdje. Na to je uozorila riječka policija. U tjedan dana zabilježili su 36 kršenja. Griješili su i hrvatski i strani državljani. Najviše ih je zatečeno prilikom prijelaza državne granice na graničnim prijelazima Pasjak i Rupa

"U kršenju važeće mjere samoizolacije zatečena su i četiri kosovska državljana, starosti od 26 do 36 godina na području Opatije. Oni su, unatoč samoizolaciji na području Osječko-baranjske županije došli u Opatiju i višekratno odlazili obavljati poslove na gradilište. U Opatiji je evidentiran u kršenju mjere i hrvatski državljanin koji je pri tome iz kioska ukrao nekoliko artikala zbog čega je nad njime provedeno kriminalističkog istraživanje", javljaju iz policije. 

On je prekršajno sankcioniran prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a zbog krađe je kazneno prijavljen mjerodavnom državnom odvjetništvu.

Neki su iz samoizolacije došli - ravno u policiju. I to njih čak troje u zadnjih tjedan dana. Iznenadili su se i sami djelatnici policije kod kojih su ovi došli po dokumente.

 

"U prostorijama ove Policijske uprave zatečeno je troje hrvatskih državljana, starosti 25, 31 i 67 godina, koji su s određenom mjerom samoizolacije pristupili u šalter salu upravnih poslova", javili su u PU primorsko-goranskoj.

Svemirka Miočić, glasnogovornica riječke policije poziva na odgovornost.

"Ako niste sigurni je li vam istekla samoizolacija, kontaktirajte svog liječnika ili epidmiologa koji vam je izdao nalog o samoizolaciji. S time da je kod nevedenih osoba samoizolacija bila debelo u tijeku", rekla je.

No ima još. U prometu na području Kantride u Rijeci zaustavljen 37-godišnji hrvatski državljanin koji je kršio mjeru samoizolacije, dok je na Krku zatečen 33-godišnji hrvatski državljanin na benzinskoj postaji pri kupovini benzina, koji kod sebe nije imao ni osobnu iskaznicu", kažu u PU primorsko-goranskoj. 

Svi su dobili prekršajne naloge zbog kršenja Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.