Zračna luka u Pekingu
Zračna luka u Pekingu Foto: Afp

Dvije zračne luke u Pekingu otkazale su u srijedu više od tisuću letova zbog nove pojave koronavirusa u kineskoj prijestolnici, objavili su službeni mediji.


U 9 sati ujutro bilo je otkazano 1.255 letova u polasku i odlasku iz zračnih luka u Pekingu, što je 70 posto od predviđenih, pišu China Daily i People Daily..

Vezani članci Testiranje na koronavirus u Opatiji Župan pisao premijeru Plenkoviću: ''Neopravdano smo kažnjeni zbog pojedinih ostalih primorskih županija" Testiranje na koronavirus, ilustracija Imamo 84 nova slučaja zaraze koronavirusom. Zasad najviše zaraženih u jednom dalmatinskom gradu, otkrili i razlog

Peking je pozvao u utorak 21 milijun svojih stanovnika da izbjegnu sva putovanja koja nisu nužna izvan grada i naredio je ponovno zatvaranje škola nakon što se u glavnome gradu ponovno pojavilo žarište covid-19.

U gradu je u pet dana potvrđeno više do stotinu oboljelih, a njihovi su slučajevi povezani s tržnicom, što je novi šok za stanovnike Pekinga.

Dio epidemiologa vjeruje kako novo izbijanje uključuje zaraženiji soj virusa od onoga koji je pogodio Wuhan na početku epidemije.

Prije izbijanja novog žarišta Peking u dva mjeseca nije imao nijedan potvrđen slučaj zaraze i život se vratio u gotovo ustaljen ritam prije epidemije. No strah od novog vala epidemije nagnao je vlasti Pekinga na akciju pa je pokrenuta masovna akcija testiranja i zatvoreno je 27 četvrti.

Napori u svrhu sprečavanja drugog vala virusa intenzivirani su pošto je u subotu zabilježeno žarište zaraza povezano s veletržnicom Xinfadi u pekinškom okrugu Fengtai.

Veletržnica Xinfadi 20 puta je veća od one u Wuhanu iz koje je u prosincu krenula pandemija covida-19 i na njoj se preprodaje tisuće tona hrane.

Državni mediji citiraju stručnjake koji kažu da je novo žarište u Pekingu različito od Wuhana jer su slučajevi lokalizirani i izvor zaraze je poznat i zato zdravstvene vlasti lakše mogu kontrolirati situaciju, piše Reuters.

Međutim, pokrajine Hebei, Liaoning, Sečuan i Zhejiang su prijavile nove slučajeve povezane s tržnicom Xinfadi pa su te pokrajine nametnule karantenu svima koji stignu iz Pekinga. 

Ponovno su zatvorene sve škole, a sveučilišta odgađaju povratak studenata.