Koronavirus, ilustracija
Koronavirus, ilustracija Foto: Milan Sabic/PIXSELL/Pixsell

Načelnik županijskog stožera Zdravko Kelić kazao je kako je Stožer poduzeo određene preventivne mjere zahvaljujući kojima virus nije ušao u domove za stare i nemoćne u županiji, a Nacionalnom stožeru predloženo je da se ograniči radno vrijeme ugostiteljskih objekata.


U posljednja 24 sata tri su osobe oboljele u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a epidemiološka situacija je pod kontrolom, izvijestio je u utorak na konferenciji za novinare županijski Stožer civilne zaštite.

Vezani članci Andrej Šribar i Valentina Baus - 1 U KB-u Dubrava ima mjesta za još samo šest oboljelih: "Nažalost, bolnica se prebrzo puni. Brojke ne lažu. Stariji pitaju ima li za njih uopće nade" Život u epidemiji koronavirusa u Irskoj, ilustracija Zbog epidemije uvode najstrože mjere u Europi: Nema policijskog sata, ali putovanja unutar zemlje mogu zaboraviti

Načelnik tog stožera Zdravko Kelić rekao je da su u protekla 24 sata testirane 53 osobe te da su dosad na području županije testirane ukupno 2864 osobe.
U posljednja 24 sata na području županije tri su novooboljele osobe, a ukupno ih je oboljelo 38.

Po njegovim riječima, Stožer je poduzeo određene preventivne mjere zahvaljujući kojima virus nije ušao u domove za stare i nemoćne u županiji, a Nacionalnom stožeru predloženo je da se ograniči radno vrijeme ugostiteljskih objekata.

"Pozivamo građane da se pridržavaju svih mjera i preporuka", pozvao je Kelić.
Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić je rekla kako je prosječna dob prve 41 osobe koje su oboljele i izliječene bila 45 godina, a prosječna dob sada aktivno oboljelih je 35 godina.

"Od 38 oboljelih osoba jedna je hospitalizirana u vinkovačkoj bolnici i njezino je stanje stabilno", rekla je Krešić i dodala kako je od 38 oboljelih 20 osoba iz sedam obitelji. Po njezinim riječima, zabrinjava to što se za određeni broj oboljelih osoba ne može utvrditi izvor zaraze.

U samoizolaciji na području županije je 219 osoba, od kojih je 40 zdravstvenih djelatnika, a među njima su i sve medicinske sestre s Odjela ginekologije vukovarske bolnice koje su otišle u samoizolaciju nakon što su se koronavirusom zarazile njihove dvije radne kolegice.

Po riječima Kate Krešić, rezultati dosad obrađenih brisova medicinskih sestara iz vukovarske bolnice i njihovih kontakata su negativni.

Zbog samoizolacije svih sestara s Odjela ginekologije, u vukovarskoj bolnici neki su odjeli reorganizirani, a iz uprave bolnice tvrde kako medicinskih sestara ima dovoljno te da nitko od pacijenata neće ostati bez nužne medicinske skrbi.
Zaustavljeni su svi zahvati na kirurgiji i ginekologiji te se pacijenti preusmjeravaju u Klinički bolnički centar Osijek i Opću županijsku bolnicu u Vinkovcima.

Načelnik vukovarsko-srijemske Policijske uprave Fabijan Kapular podsjetio je kako je u proteklom razdoblju bilo sedam kršenja mjera samoizolacije te da policija i dalje provodi kontrolu koju zahtijeva Nacionalni stožer, među ostalim i kontrolu noćnih klubova i diskoteka.