Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozitivan trend

Split bilježi rekordne turističke brojke: Kroz zračnu i trajektnu luku za vikend prošlo 45.000 turista, do kraja srpnja očekuju 150.000

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 15.000 putnika ovog vikenda prolazi kroz Zračnu luku, a još 30.000 kroz Trajektnu luku u Splitu.

U splitskoj Zračnoj i Trajektnoj luci ovog vikenda, drugog u srpnju, prometuje oko 45.000 putnika, što je u okolnostima pandemije koronavirusa, rekordan ovogodišnji turistički promet za vikend.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pomoć u koronakrizi Poduzetnike u gradskom prostoru oslobodili plaćanja zakupnine, Opara predlaže da ne plaćaju ni komunalnu naknadu Tomislav Novinščak Zoran prikaz zašto se zaraza toliko širi Dok je zaraženi mladić partijao u prepunom zagrebačkom klubu, bolnice su se punile: Put od ovakvih suludih poteza do bolničkih kreveta nije tako dalek

"Jučer i danas do ponoći u splitskoj Zračnoj luci imat ćemo 125 slijetanja i isto toliko uzlijetanja komercijalnih i privatnih zrakoplova, koji će u dolasku i odlasku prevesti oko 15.000 putnika što je u okolnostima epidemije koronavirusa najveći promet tijekom jednog vikenda ove godine," rekao je za Hinu Mate Melvan, voditelj Službe za prihvat i otpreme u splitskoj Zračnoj luci.

To je oko 25 posto od ostvarenog prometa u usporedbi s drugim srpanjskim vikendom lani, ali s obzirom na epidemiološke okolnosti, to je pozitivan trend, ocijenio je.

Jer u prvih šest mjeseci ove godine u splitskoj Zračnoj luci ostvareno je samo 10 posto prometa u usporedbi s lanjskim prvim polugodištem, dodao je. "U srpnju ove godine je do sada u splitskoj Zračnoj luci angažirano 30 avioprijevoznika koji lete na 45 međunarodnih linija," kazao je Melvan.

Očekuje da će se do kraja srpnja u splitskoj Zračnoj luci povećati broj avioprijevoznika i broj putnika.

"Vjerujemo da će do kraj srpnja kroz našu Zračnu luku prometovati oko 150.000 putnika, što je oko jedne petine lanjskog ukupnog prometa u srpnju, ali s obzirom na okolnosti epidemije koronavirusa, mi smo zadovoljni ovakvim prometom. Zapravo, možemo reći da imamo 'novu normalnu sezonu' u epidemiološkim okolnostima," istaknuo je Melvan.

Podsjetio je da je u splitskoj Zračnoj luci obavezno nošenje zaštitnih maski, te prakticiranje socijalne distance i korištenje dezinfekcijskog sredstva za ruke. Ističe da su gosti koji dolaze u splitsku Zračnu luku, disciplinirani i pridržavaju se tih epidemioloških mjera.

Voditeljica “Jadrolinijine” agencije u Splitu, Jelena Ivulić, izjavila je za Hinu da će ovog vikenda kroz splitsku Trajektnu luku prometovati oko 30.000 putnika i 7.000 vozila, što je oko 40 posto prometa u usporedbi s lanjskim prometom drugog vikenda u srpnju, ali je rekordan ovogodišnji vikend promet.

"Kroz splitsku Trajektnu luku ovog vikenda najviše prometuju gosti iz Slovenije i Njemačke, a najviše se putuje na otok Brač, pa smo u subotu morali uvesti dvije izvanredne trajektne linije do Supetra na Braču," kazala je Ivulić.

I ona je ocijenila da je obzirom na epidemiološke okolnosti promet u splitskoj Trajektnoj luci zadovoljavajući.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene