Slovenija, koronavirus
Slovenija, koronavirus Foto: AFP

U Sloveniji je u posljednja 24 sata pet ljudi umrlo od posljedica COVID-19, a 860 je novozaraženih. U prioritetnu skupinu za cijepljenje vlada je uvrstila i maturante kako bi se smirenije mogli pripremati na i inače stresne završne ispite.


Odluka o cijepljenju maturanata kao prioritetne skupine donesena je unatoč nekim rezerviranim stajalištima, kako bi se oni bez straha od zaraze mogli koncentrirati na učenje u stresnom razdoblju kad su i inače vrlo opterećeni, ali je i dalje prvenstveni napor u tome da se što prije cijepe starije skupine stanovništva, objasnila je na vladinoj konferenciji za novinare Vesna Kerstin Petrič iz Ministarstva zdravstva.

Vezani članci Amerikanci koji su u potpunosti cijepljeni neće morati nositi maske Nova odluka u SAD-u: Osobe koje su primile dvije doze cjepiva ne moraju nositi maske Cijepljenje, ilustracija Nema samo Hrvatska probleme sa sustavom za naručivanje na cijepljenje, i njima je pao sustav: "Razmislite o mogućnosti dolaska bez narudžbe"

Cijepljenje za maturante je kao i za ostalo stanovništvo na dobrovoljnoj osnovi, počet će krajem idućeg tjedna, a uz njih će biti cijepljeni i njihovi roditelji. Cijepit će se raspoloživim cjepivom, što znači da će kao prvu dozu primiti cjepivo AstraZenece, rekla je Petrič.

Dodala je da je vlada malim izmjenama strategije cijepljenja na prioritetnu listu stavila i roditelje djece s kroničnim bolestima.

Slovenska vlada objavila je u petak da je u protekla 24 sata s 4553 testa potvrđeno 860 novozaraženih, što je 20,2 posto pozitivnih nalaza od svih testiranih.

Mjere zatvaranja dale odličan rezultat

Broj novozaraženih znatno je manji nego prije sedam dana kad je iznosio visokih 1279, premda je incidencija novih zaraza još dosta visoka te iznosi 290, kazao je predstavnik vlade Uroš Orbanija.

To pokazuje da su mjere 11-dnevnog zatvaranja dale odličan rezultat, rekao je Orbanija. Međutim, stanje u bolnicama još se ne smiruje i trenutačno je u njima 639 oboljelih, 15 više nego dan ranije, a na intenzivnim odjelima 152, dva više nego jučer.

U Sloveniji je prvu dozu cjepiva do sada primilo 360.450 ljudi, a dvije 136.582, odnosno 6,5 posto stanovništva, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje.