Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ČEKA SE VRHUNAC VALA

Susjedi srušili rekord dnevnog broja novozaraženih: Uvode nova pravila za karantenu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno više od 8500 novozaraženih, što je novi rekord u dnevnim infekcijama od početka pandemije COVID-19, a vlada je ponovo promijenila pravila o karanteni kako bi se ublažilo stanje u osnovnim djelatnostima u kojima je veći broj izolacija zbog rizičnih kontakata.

Nova pravila stupaju na snagu od srijede, a vrijede za područje zdravstva, obrazovanja i socijalnih ustanova. Školski razredi tako će ubuduće u karantenu odlaziti tek nakon što se u razdoblju od 14 dana zaraza pokaže kod 30 posto učenika, dok će se oni koji su bili u rizičnom kontaktu morati tijekom sedam dana svakodnevno testirati na koronavirus.

U karantenu nakon rizičnog kontakta neće morati zaposleni u zdravstvu, socijalnoj skrbi i odgoju i obrazovanju, nego će se umjesto toga sedam dana za redom morati testirati, a preporučeno im je i korištenje učinkovitijih zaštitnih maski tipa FFP2.

"Nijedno rješenje nije idealno, a ovo je kompromis i nadajmo se da će ovo rješenje djelovati", kazala je za slovenske medije epidemiologinja Mateja Logar, koja vodi vladin stručni savjet za COVID-19, nakon što nije prihvaćen raniji prijedlog da se karantene skrate na pet dana.

Prema još neslužbenim podacima koje jutros prenose mediji, u Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 8588 zaraza koronavirusom, dok ih je prije sedam dana bilo 5.174.

To je novi rekordni broj novozaraženih u jednom danu od početka epidemije, a postotak pozitivnih testova je oko 60 posto.

Prošli je tjedan u Sloveniji potvrđeno gotovo 45.000 novih zaraza, daleko najviše od početka epidemije i oko 19.000 slučajeva više nego u tjednu prije toga.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna izolacija obavezna Susjedi mijenjaju pravila za prelazak granice, necijepljenima i onima koji nisu preboljeli koronu neće pomoći ni negativan test
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OZBILJNO STANJE U SLOVENIJI Epidemiolozi na mukama: Virus se probio u više bolnica, strahuje se što će tek biti u školama

Kako prenose slovenski mediji, projekcije govore da će vrhunac ovog vala epidemije što ga potiče omikron-varijanta virusa biti dosegnut krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca, te da će nakon toga uslijediti i vrhunac vala glede broja hospitaliziranih koji trenutno nije dosegnuo kritičnu razinu.

Smatra se da bi idućih dana broj dnevnih zaraza mogao premašiti i 10.000, prenose slovenski mediji u utorak.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene