Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još strože mjere

Slovenija danas ima mnogo više novozaraženih nego Hrvatska: "Situacija je teška i mijenja se iz sata u sat"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od utorka će u cijeloj Sloveniji biti na snazi odluka prema kojoj se se kretanje stanovništva ograničava na područje njihovih općina prebivališta, uz iznimke poput odlaska na posao.

U Sloveniji je u posljednja 24 sata sa 3682 testa potvrđeno 1113 zaraza koronavirusom. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Imaju dosta uvezenih slučajeva Kod susjeda naglo skočio broj novozaraženih, a prije nepunih mjesec dana proglasili su kraj epidemije Slika nije dostupna Neke mjere još na snazi Susjedi proglasili kraj epidemije: "Za nama je teška godina i pol, ali još nismo prošli kroz cilj"

To je više od 500 novozaraženih manje nego prethodni dan, ali uz manje testiranih, pa je udio pozitivnih nalaza u testiranoj populaciji i dalje vrlo visok - 30,23 posto.

Glasnogovornik Vlade Jelko Kacin na konferenciji za medije, koja je kasnila pola sata, rekao je kako je upravo došao iz regije Gorenjska, u kojoj su mjere bile najblaže. "Tamo je 43 posto testiranih bilo pozitivno na koronavirus", rekao je. 

"Ako je ikako moguće ostanite kod kuće, samo tako epidemiološku krivulju možemo okrenuti prema dolje. Situacija je teška i stanje se mijenja iz sata u sat", rekao je Kacin dodavši kako vlada razmatra hitne mjere u svrhu povećanja kapaciteta bolnica.

On je pozvao građane da dosljedno poštuju mjere jer vlada više nema "manevarskog prostora" za nove strože mjere.

Ministar zdravstva Tomaž Gantar izjavio je sinoć da će idućih dana zbog velikog rasta hospitalizacija za oboljele od COVID-19 biti osigurano dodatnih 700 kreveta, a po potrebi i više, ali da je i dalje glavni problem kako osigurati obučeni kadar kojega već sada jako nedostaje.

"Potrebne su nove mjere"

"Stanje se i dalje pogoršava, zato su potrebne nove mjere", kazao je Kacin komentirajući nove podatke, opravdavajući nepopularnu odluku vlade da se kretanje stanovništva od utorka ograniči na područje njihovih općina prebivališta, uz iznimke kao što su odlazak na posao i povratak s posla i slične nužne aktivnosti.

"Očito je da dosadašnje ograničenje kretanja samo unutar matičnih regija nije bilo dovoljno", rekao je Kacin te dodao da je najnovija stroga mjera zabrane kretanja zadnja takva koja vladi stoji na raspolaganju, posebice zbog približavanja blagdana Svih svetih, kad će na grobove moći samo oni koji raspolažu dokumentom o tome da uplaćuju pristojbu za grobno mjesto.

Zbog epidemiološke situacije i dalje je na snazi policijski sat, sa zabranom izlaska iz stanova i kuća između 21 sat i 6 ujutro, zatvorene su trgovine koje ne prodaju hranu i osnovne životne potrepštine te tehničku robu i građevinski materijal.

Zatvorene su i nenužne uslužne djelatnosti, hoteli, te lokali i gostionice, ali je dopušteno naručivanje i preuzimanje hrane ili njezina dostava. Obrazovni je sustav na online programu, zatvoren je najveći dio vrtića, kulturne ustanove, reduciran je javni promet, smanjene su sve sportske aktivnosti.

Tijekom dana zabranjeno je okupljanje više od šest osoba, a u takvim se slučajevima treba držati minimalne propisane fizičke distance i imati na licu maske, osim na zelenim površinama u prirodi.

Projekcija: Ako mjere budu djelovale, manji brojevi tek nakon 1. studenog

Kako prenose slovenski mediji, stručnjaci upozoravaju da je brzina širenja virusa posljednjih desetak dana eksplozivna, zbog čega bi moglo doći do velikih problema u bolnicama s COVID pacijentima i jedne vrste zatvaranja bolnica za nenužne obrade i operativne zahvate bolesnika koji mogu čekati.

Prema projekcijama znanstvenog instituta "Jožef Štefan", koji radi projekcije razvoja stanja za vladu, a čije su se prognoze do sada pokazale točnima, ako bi mjere koje je vlada donijela još prošlog tjedna djelovale, a reprodukcijski broj širenja virusa smanjio se na manje od jedan (1), onda bi 1. studenoga, dakle već za tjedan dana u bolnicama zbog COVID-19 moglo biti 620 hospitaliziranih, a tek nakon toga bi se postupno broj počeo smanjivati.

Broj pacijenata na intenzivnim odjelima počeo bi se međutim - po istoj projekciji - smanjivati tek nakon što ih 7. studenog bude maksimalan broj - oko 175, prenose mediji takva predviđanja, kao i ocjene da je stvarno zaraženih u slovenskoj populaciji najmanje tri puta više od potvrđeno inficiranih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene