Koronavirus, ilustracija
Koronavirus, ilustracija Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Slovačka je u subotu zabilježila 226 slučajeva, Češka je izvijestila o 798 slučajeva, a Mađarska također bilježi rekord s 510 novih zaraza.


Slovačka je u subotu zabilježila 226 slučajeva koronavirusa, što je najveći broj zaraženih u danu u toj europskoj zemlji od početka pandemije, a rekord bilježe i njezini susjedi, Češka i Mađarska.

Vezani članci Transport čovjeka sa simptomima koronavirusa u Pretoriji, ilustracija Na jednom kontinentu smrtnost od COVID-a dramatično porasla: "Ovo postaje zabrinjavajuće za sve nas" Granični prijelaz, ilustracija Iz MUP-a dodatno objasnili tko se i kada bez testa i izolacije može vratiti u Hrvatsku iz Srbije, BiH i Crne Gore

Skok u Slovačkoj uslijedio je nakon rekordnih porasta zaraza i u zemljama u regiji nakon ljetnih odmora i povratka učenika u škole. Vlasti pokušavaju izbjeći velika zatvaranja zemlje poput onog na početku pandemije koje je naštetilo gospodarskoj aktivnosti.

Češka je u subotu izvijestila o 798 slučajeva, što je najveći dnevni porast do sada. Mađarska također bilježi rekord s 510 novih zaraza.

Stopa smrtnosti od koronavirusa u Slovačkoj i dalje je među najnižima u Europi. Umrlo ih je 37. Ukupno je u toj zemlji zaraženo 4.526 ljudi.

Slovačka je uspjela suzbiti širenje koronavirusa u svibnju i lipnju kada su većinom bilježili jednoznamenkast broj zaraza u danu.

No nekoliko puta je od kolovoza imala preko 100 zaraza dnevno. Raniji rekord od 137 zaraženih zabilježen je 3. rujna.

U odgovoru na zdravstvenu krizu, zemlja je postrožila mjere vezane uz nošenje maski i okupljanja ljudi.