Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON OTVARANJA

Počinje najveća svjetska godišnja migracija ljudi, ali iz sjene mnogima prijeti velika opasnost

Ilustracija
Ilustracija Foto: Wang Zhao
Kina u subotu obilježava prvi dan "chun yuna", 40-dnevnog razdoblja putovanja tijekom lunarne Nove godine poznatog prije pandemije kao najveća svjetska godišnja migracija ljudi, a zemlja se nakon otvaranja priprema za povratak golemog broja putnika i širenje COVID-19.

Praznici u povodu lunarne Nove godine, koji službeno počinju 21. siječnja, bit će prvi od 2020. bez ograničenja putovanja unutar zemlje.

Pročitajte i ovo Koronavirus u Kini GLOBALNA ZABRINUTOST Kaos nakon popuštanja mjera: "Umrla su moja četiri bliska rođaka. Nadam se da će vlada biti iskrena prema ljudima i ostatku svijeta o tome što se ovdje stvarno dogodilo" Ilustracija GOLEMI PORAST Peking prijeti odmazdom zapadnim državama: Kina priznala da je 70 posto stanovnika Šangaja zaraženo koronom

Tijekom proteklog mjeseca Kina je nakon žestokih prosvjeda protiv masovnog zatvaranja ljudi i ograničenja koja su teško naštetila drugom gospodarstvu svijeta drastično promijenila politiku "nultog covida".

Investitori se nadaju da će otvaranje zemlje u konačnici ponovo oživjeti ekonomiju vrijednu 17 bilijuna američkih dolara koja bilježi najniži rast u proteklih pola stoljeća.

No, nagle promjene mogle bi veliki dio kineskog stanovništva po prvi puta izložiti novom koranavirusu i izazvati val zaraza koji već preplavljuje neke bolnice, prazni police u ljekarnama i produljuje redove ispred krematorija.

U idućih 40 dana, ministarstvo prometa očekuje da će na putovanja krenuti više od dvije milijarde putnika, što je povećanje od 99,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, te da će doseći 70,3 posto od broja putnika u 2019.

Reakcije na tu vijest su oprečne i dok jedni pozdravljaju slobodu povratka putovanja i slavljenje lunarne Nove godine s obiteljima nakon dugo vremena, drugi su odlučili propustiti putovanja u strahu od širenja zaraze i brige za starije.

U Kini se 2023. slavi godina zeca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene