Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gospe Sinjska, obrani od korone!

Sinjani na misu unatoč osam zaraženih fratara, svi se nadaju da virus neće baš njih: "Samo luka i kiselog kupusa i - nema korone!"

Mise u povodu Svih svetih su služene i u Sinju u kojem je od jučer potvrđeno osam fratara pozitivnih na koronavirus. S gvardijanom i Sinjanima razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV Sofija Preljvukić.

Svi Sveti su i Sinjani su došli Gospi Sinjskoj. To što je koronavirus zavladao samostanom i crkvom, neke nije preplašilo. U crkvu se stizalo, ali s maskom. Sve po onoj - neće valjda baš mene!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Okupili vjernike unatoč zabrani Osam svećenika Srpske pravoslavne crkve u pritvoru u Crnoj Gori, Beograd traži njihovo oslobađanje Mons. Miroslav Vidović, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije na mise uz razmak Generalni vikar splitsko-makarske nadbiskupije otkrio kako će riješiti problem ako u crkvu dođe previše vjernika

"Pustilo je se i sad je iziša duh iz boce. Po meni, bolje je bilo na početku spriječit, nego sada liječit", kaže Mladen Porobija.

Od ukupno 26 fratara, osam ih je pozitivno na virus, za trojicu se rezultati još čekaju. Preostalih 15 obavlja svoje svakodnevne dužnosti. Fra Ante Čovo, gvardijan iz Sinja, prvi je obznanio da ih je pohodila sestra korona. On nije pozitivan.

"Nitko od fratara nema jake simptome, nas redovito kontaktira epidemiologinja, oni su svi u izolaciji, samoizolaciji, nosi im se hrana na jednokratne pijate“, kaže fra Ante Čovo. Ima li osjećaj odgovornosti da bi se nekome od vjernika moglo što dogoditi zbog odlaska na misu? "Imam, ja stalno govorim i sebi i drugima. Ja nikome ne dajem ruku, svakome govorim da razgovaramo na udaljenosti", kaže.

Brojke zaraženih u Sinju ovih dana iznimno su visoke u odnosu na broj stanovnika.

"Puno je zaraženih, ja mislim da je u Sinju svatko zaražen, u mom selu Karakašici pola je zaraženih", dodaje fra Čovo.

Tko je kriv? Stožer kaže kako u crkvi, za razliku od drugih mjesta, nema ograničenog broja osoba, samo maske i distanca. A i distanca se primjenjuje onako, po vlastitoj procjeni.

"Nije samo crkva, evo vidi po kafićima, side čovik na čoviku, glava na glavi", ističe Duško.

Svi su svjesni da je korona potencijalno vrlo opasna, ali opet se svi nadaju da će njih preskočiti, ili će ih dohvatiti s blagim simptomima.

"Kiselog kupusa i luka i nema korone. Pobijedili smo mi Sinjani i druge pošasti pa ćemo i koronu", poručuje Mladen Porobija.

Sigurno je, Gospi Sinjskoj danas su mnogi uputili molitve protiv korone.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene