Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pada broj hospitaliziranih

Obaraju rekorde: U SAD-u najveći porast broja novooboljelih ove godine, stručnjaci procjenjuju učinke omikrona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosječan dnevni broj novooboljelih u SAD-u dosegnuo je u posljednjih sedam dana rekordnih 258.312, dok zdravstvene vlasti procjenjuju učinke zaraznije omikron varijante koronavirusa.

Raniji rekord bio je 250.141 slučaj evidentiran u tjednu početkom siječnja. Dnevne rekorde registriralo je ovaj tjedan najmanje sedam europskih zemalja.

Do porasta je došlo u vrijeme kada brojni Amerikanci putuju zbog blagdana. Stotine letova otkazane su od Božića jer je velik broj zrakoplovnog osoblja zaražen. Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti nadzire 86 kruzera na kojima ima inficiranih.

I dok su podaci iz drugih zemalja pokazali da omikron izaziva blaže simptome, još je prerano da bi se zaključilo kakav je njegov utjecaj u SAD-u, rekla je u srijedu direktorica centra Rochelle Walensky.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 208 tisuća novih slučajeva Uzbuna u srcu Europe: Srušili rekord kontinenta u dnevnom broju novozaraženih, svake sekunde pozitivna dva stanovnika

Pročitajte i ovo Hugh Jackman (Foto: Getty Images) problemi zbog bolesti Miljenik žena zbog kojeg vlada pomama potvrdio da je pozitivan na koronavirus, pomakli su cijeli program zbog njega

Ipak, dodala je da su unatoč porastu broja novozaraženih od 60 posto, hospitalizacije rasle samo 14 posto na 9000 dnevno, a broj smrtnih slučajeva pao sedam posto na 1100 dnevno.

Diljem zemlje hospitalizirano je 76.000 ljudi, 19 posto više u zadnjih deset dana.

Centar je ovaj tjedan skratio izolaciju s deset na pet dana kako bi se ublažile posljedice manjka osoblja u bolnicama, zrakoplovima i drugim važnim službama.

Države s najviše novozaraženih su New York (40.780), Kalifornija (više od 30.000), Texas (više od 17.000) i Ohio (više od 15.000).

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene