Koronavirus u Poljskoj
Koronavirus u Poljskoj Foto: Afp

Poljska je u srijedu izvijestila o 17.260 novozaraženih, što je najveći dnevni broj od vrhunca pandemije u studenome prošle godine, prema podacima ministarstva zdravstva.


Umrlo je još 398 oboljelih, čime se broj smrtnih ishoda od COVID-19 približava 46.000.

Vezani članci Popuštanje mjera u Sloveniji, ilustracija Susjedi sve bliže starom normalnom: Od vikenda moguća veća okupljanja, dulje rade i kafići Spaljivanje preminulih COVID pacijenata u Indiji Stravični prizori u svjetskom žarištu korone, "sveta rijeka" naplavila desetke trupala: "Ovo nas je doista zgrozilo"

Broj aktivnih slučajeva, koji se tijekom siječnja i veljače kretao oko 200.000, porastao je na više od 270.000. Gotovo 18.400 COVID-19 pacijenata je hospitalizirano, a više od 1900 njih je na respiratorima.

Maske su i dalje obvezne diljem Poljske. Restorani i kafići smiju dostavljati hranu i posluživati pića za van. Većina učenika i studenata prate nastavu i predavanja na daljinu. Teretane su zatvorene. Neka ograničenja povezana s koronavirusom su ukinuta, pa tako kina, galerije i bazeni mogu raditi smanjenim kapacitetom, osim u dvije regije na sjeveru koje su jače zahvaćene virusom.

Uz porast stope zaraza, ponovno uvođenje ograničenja u drugim dijelovima zemlje nije isključeno, upozorio je glasnogovornik ministarstva zdravstva u srijedu.

Cijepljenje napreduje i u posljednjih tjedan dana cjepivo je dnevno primilo više od 85.000 ljudi. Do sada je Poljska upotrijebila više od 4 milijuna doza cjepiva protiv COVID-19. Više od 1,4 milijuna ljudi je već primilo dvije doze cjepiva.