Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ublažavanje mjera

U cijeloj Njemačkoj znatno pala incidencija zaraze: U pripremi brojna otvaranja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nedjelju je u svih 16 njemačkih saveznih pokrajina sedmodnevna incidencija zaraze koronavirusom pala ispod vrijednosti od 50, što otvara prostora novim otvaranjima i popuštanjima restriktivnih mjera.

Savezna pokrajina Tirinška posljednja je savezna pokrajina u kojoj je incidencija pala ispod vrijednosti od 100, priopćio je državni epidemiološki institut Robert Koch u nedjelju.

U Tirinškoj incidencija iznosi 47, dok je na području čitave Njemačke ova vrijednost u međuvremenu pala na 35,2.

Incidencijske vrijednosti od 100, 50 i 35 su vrijednosti koje su presudne za pojedine mjere otvaranja. Najniže vrijednosti i dalje se bilježe u sjevernim saveznim pokrajinama poput Mecklenburga –Prednjeg pomorja, Hamburga i Schleswig-Holsteina.

Zavod za intenzivnu njegu objavio je da je broj osoba koje se zbog koronavirusa nalaze na intenzivnim odjelima najniži od početka studenog.

Stručnjaci smatraju da padu incidencije pogoduje toplije vrijeme, napredak u procesu cijepljenja, kao i pojačana testiranja građana. Do sada je oko 40 posto odraslih građana Njemačke primilo barem prvu dozu cjepiva.

U međuvremenu su u mnogim gradovima na snagu stupile mjere otvaranja poput dozvole rada terasama ugostiteljskih objekata, otvaranja bazena, kao i kulturnih događaja na otvorenom. Sve mjere otvaranja povezane su s predočenjem negativnog testa na koronavirus.

Daljnje mjere popuštanja, poput otvaranja unutrašnjosti ugostiteljskih objekata i kulturnih ustanova dopuštene su ispod incidencije 35. Kako bi nastupila popuštanja, zadana incidencija mora se održavati najmanje pet dana zaredom, pri čemu se ne računa vikend.

U Kölnu se, kao u jednom od posljednjih većih gradova, u ponedjeljak ukida i zabrana noćnog kretanja.

Unatoč pozitivnom razvoju epidemiološke situacije neki stručnjaci upozoravaju i na mogući četvrti val pandemije koji bi Njemačku mogao pogoditi nakon praznika.

"Vjerujem da će biti novog vala, ali on će biti slabiji nego treći, a i zdravstvene su ustanove bolje pripremljene", rekao je virolog Thorsten Lahr.

Poboljšanje epidemiološke situacije potaknulo je i raspravu o mogućem ukidanju obveze poslodavaca da svojim radnicima omoguće rad od kuće kada god je to moguće.

Demokršćanski ministar gospodarstva Peter Altmaier traži ukidanje te obveze, dok socijaldemokratski vicekancelar Olaf Scholz inzistira na tome da ona ostane na snazi kako je i predviđeno do kraja lipnja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene