Prosvjed u Berlinu
Prosvjed u Berlinu Foto: Afp

Bavarski sud potvrdio je zabranu skupa do 30.000 ljudi koji je za subotu u Münchenu planirao pokret Querdenken (Oni koji razmišljaju drugačije) prosvjedujući protiv vladinih epidemioloških mjera.


Pokret Querdenken ojačao je u Njemačkoj posljednjih mjeseci tvrdeći da vladina ograničenja radi sprječavanja širenja koronavirusa zadiru u prava građana.

Bavarski viši upravni sud potvrdio je zabranu u petak, nakon što su gradske vlasti u Münchenu odlučile da se demonstracije ne mogu održati. Tu je odluku već podržao upravni sud u Münchenu.

Grad je s pravom zaključio da skup nije opravdan jer krši zakon o zdravstvenoj zaštiti, rekao je sud.

Organizatori su u početku odbili pristati na pridržavanje epidemioloških mjera tijekom prosvjeda kao što je nošenje zaštitnih maski i održavanje udaljenosti.

Prosvjed protiv mjera i Stožera u Zagrebu - 2 Emotivna reakcija medicinske sestre: "Radim pod opremom koja guši, a oni su tu, stisnuti ko srdele, bez maske. Dođe mi da odustanem od profesije"

Tijekom sudskog postupka promijenili su stajalište i uvjeravali da će se pridržavati mjera, no sud je to ocijenio "čisto proceduralnom taktikom" i "nevjerojatnim".

Na odluku bavarskog suda ne može se uložiti žalba.

Prosvjedi u Berlinu Prosvjedi protiv mjera u Berlinu, policija koristila vodene topove i suzavce, privedeno 365 ljudi

Prosvjed protiv mjera Nacionalnog stožera Oglasio se prijavljeni organizator prosvjeda protiv Stožera: "Tražit ću pregledavanje snimki. Prosvjed je, nažalost, skrenuo u krivom smjeru, ali..."

Na proteklim skupovima Querdenkena uočene su i skupine desničarskih ekstremista kao i pristaše pokreta Reichsbuerger (građani Reicha), koji odbacuju legitimitet moderne njemačke države.

Njemačke su vlasti nedavno upozorile da pokret protiv epidemioloških mjera postaje sve radikalniji.