Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rast radikalizacije

Alarmantna situacija u Njemačkoj: Antivakseri sve agresivniji, na udaru zdravstveni djelatnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačke vlasti bilježe sve češće napade protivnika cijepljenja i vladinih mjera protiv pandemije na radnike u zdravstvu i obrazovanju, a primjetan je i sve veći utjecaj protivnika cijepljenja na slobodne škole poput waldorfskih, prenose njemački mediji u ponedjeljak.

"Njemački savezni ured za borbu protiv kriminala (BKA) uvrstio je protivnike cijepljenja i mjera protiv pandemije u relevantne rizike po sigurnost medicinskog osoblja", prenosi dnevnik Die Welt.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Arhaično stanje" Njemačka nema podatke o cijepljenima i preboljelima, zavodi podatke šalju - faksom: "Živimo od danas do sutra" Slika nije dostupna POOŠTRENJE U NJEMAČKOJ Uvode nove mjere: Posebno pogođeni kafići i restorani, promjene i oko vrste maski

Opasnost se manifestira u obliku "verbalne pa sve do fizičke agresije", navodi BKA, kako prenosi Die Welt.

Savezna liječnička komora u međuvremenu upozorava na "alarmantnu situaciju".

"Za mnoge djelatnike u zdravstvu u međuvremenu u radnu svakodnevicu spada suočavanje s agresijom i to pri pukom provjeravanju stanja cijepljenja pacijenata ili upozoravanja na pridržavanje korona-pravila", kaže predsjednik liječničke komore Klaus Reinhardt.

Oni koji cijepe - "neprijatelji"

S najvišim stupnjem agresije suočeni su zaposleni u liječničkim praksama u kojima se provodi cijepljenje.

Stručnjak za pitanja političkog ekstremizma Stefan Goertz ukazao je, u izjavi za isti dnevnik, na rastuću radikalizaciju unutar tzv. Querdenker scene, koja okuplja protivnike cijepljenja i pandemijskih mjera.

"U raspravama na društvenim mrežama, radnici u centrima za cijepljenje i bolnicama se sustavno opisuju kao dijelovi 'cjepiteljskog lobija' i naziva ih se neprijateljima i protivnicima", rekao je Goertz.

On strahuje da bi ovakva retorika i dodatna radikalizacija mogla dovesti i do terorističkih napada pripadnika tzv. Querdenker (u prijevodu: onaj koji zamišlja drugačije, izvan uobičajenih okvira) scene.

Pooštravanje mjera moglo bi dovesti do novih problema

Direktor Ureda za zaštitu ustavnog poretka Thomas Haldenwang izrazio je prije nekoliko dana bojazan da bi ponovno uvođenje i pooštravanje mjera protiv širenja pandemije moglo izazvati pojačanu "ustavno-neprijateljsku agitaciju".

"Ne možemo isključiti da će scena protivnika demokracije tijekom četvrtog pandemijskog vala dobiti na uzletu", rekao je Haldenwang.

Javni servis ARD izvještava i o sve jačem utjecaju protuustavnih snaga na krugove oko tzv. slobodnih škola, onih koje ne djeluju direktno unutar državnog školskog sustava, u što spadaju i waldorfske škole.

Pritom se ukazuje na jak utjecaj tzv. Querdenker scene na slobodne škole na jugu Njemačke.

Lažne potvrde za oslobađanje od nošenja maski

U waldorfskoj školi u Freiburgu su nakon izbijanja pandemije koronavirusa lokalne vlasti provjerile liječničke potvrde kojima se učenici mogu osloboditi od nošenja zaštitnih maski.

Svih 55 potvrda se pokazalo lažnima, a vlasti govore o utjecaju protivnika mjera koji preko socijalnih mreža roditelje poučavaju kako doći do lažnih potvrda.

Udruga waldorfskih škola se nakon toga pismeno distancirala od nepoštivanja vladinih mjera.

"Radi se o pogrešnom tumačenju antropozofskog učenja. Slobodne waldorfske škole nipošto nisu prostor u kojem vlada bezakonje i na kojima se ne poštuju državne mjere", stoji u priopćenju radne grupa slobodnih škola u Stuttgartu.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene