Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BEZ COVID POTVRDA

Kod susjeda uskoro bez maski u školama, a izbori bez mjera: "Uzeli smo u obzir pandemijsku iscrpljenost"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sloveniji se u srijedu nastavlja smirivanje epidemiološke situacije u pandemiji koronavirusa, zbog čega se najavljuje i mogućnost skorog ukidanja maski u nižim razredima osnovnih škola, a procjenjuje se da će se do izbora u travnju stanje toliko popraviti da neće biti potrebno uvoditi posebne mjere.

Epidemiološki trendovi i dalje su pozitivni, a potvrđenih novih zaraza bilo je 328 manje nego prethodni dan. U zadnja 24 sata, uz 2170 PCR te 13.324 brzih antigenskih testova, potvrđeno je 2.372 zaraza koronavirusom, a 10 je oboljelih preminulo, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Još je aktivno 68.081 zaraza, za 2700 manje nego dan ranije. U istom trendu padu su i 7-dnevni prosjek novozaraženih u jednom danu, koji se spustio na 3002 slučaja, dok je 14-dnevna incidencija pala na 3226.

Vlada je objavila da je u bolnicama s današnjim danom ukupno 779 ljudi s potvrđenom infekcijom, od čega ih je 496 bilo hospitalizirano zbog Covida-19, dok je kod 283 koji su primljeni zbog drugih razloga ta bolest potvrđena kad su već bili u bolnici. Od 779 covid pacijenata na intenzivnim odjelima je njih 116.

Od ponedjeljka su zbog poboljšanja epidemiološke situacije na snazi mjere relaksacije, pa se u pravilu, osim u zdravstvu i domovima umirovljenika, nigdje ne traže covid potvrde, a ministar zdravstva Janez Poklukar izjavio je da se razmišlja i o skorom ukidanju obveze nošenja maski u učionicama za polaznike triju početnih razreda osnovnih škola.

Popuštanje mjera i pandemijska iscrpljenost 

Popuštanja mjera čine se širima od onih koje su vladi još prošlog tjedna predlagali epidemiolozi koji su se zalagali za postupnost i oprez.

Ministar zdravstva Janez Poklukar kazao je u vezi s tim za medije da je vlada, odlučujući se za šire popuštanje, uzela u obzir ne samo prijedloge struke, nego i "širi društveni aspekt" situacije zbog opće "pandemijske iscrpljenosti" nakon dvije godine borbe s pandemijom.

No vlada će, ustvrdio je, i dalje voditi računa o stanju u kojem su najranjivije skupine, pa će pratiti rizike u bolnicama i zdravstvenim ustanovama, gdje i dalje ostaje PCT pravilo, odnosno obvezne covid potvrde kojima se dokazuje status preboljelosti, cijepljenosti ili negativni test na koronavirus.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BOLJA SITUACIJA Susjedi prelomili: Od ponedjeljka gotovo potpuno ukidaju COVID potvrde, neće više biti ni testiranja u školama

Poboljšanje epidemiološke situacije, prema svim predviđanjima, omogućit će da se parlamentarni izbori, koji se održavaju 24. travnja, provedu bez posebnih mjera budući da se računa da će broj infekcija i dalje padati i spustiti se već početkom ožujka na manje od 2.000 slučajeva.

Zbog toga je i državno izborno povjerenstvo odbilo prijedloge da birališta zbog covida-19 u nedjelju 24. travnja budu otvorena do 21 sat te da u ta dodatna dva sata glasaju oni koji su bili u rizičnom kontaktu ili su zaraženi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stišava se peti val Susjedi pred ublažavanjem mjera: "Vrijeme je za povratak u novu normalnost"

Predsjednik države Borut Pahor kazao je kako je uvjeren da će se izbori provesti normalno i uz dobar odaziv birača jer je u Europi u više država nekoliko izbora održano u vrijeme pandemije bez poteškoća.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene