Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nestašica krvi

Apel iz Slavonije: Osječkoj bolnici nedostaju krvne grupe A i 0, zalihe su na minimumu

U Kliničkom bolničkom centru Osijek nestašica je zaliha krvi. Najviše nedostaje krvne grupe A i 0. Iz bolnice su uputili poziv darivateljima da se odazovu i daruju krv u sigurnim uvjetima.

Kako bi osigurali krv za sve pacijente i sve operativne zahvate, pozivaju na darivanje krvi. U ovim teškim vremenima, kažu, darivanje krvi je od iznimne važnosti jer su neke od krvnih grupa na minimalnim zalihama.

"Dobila sam SMS da nedostaje moje krvne grupe pa sam odmah došla", kazala je Josipa. "Počeo sam darivati još u srednjoj školi i samo nastavio", dodao je Zoran.

"Sav proces uzimanja krvi se održava u skladu s epidemiološkom situacijom, propisanim epidemiološkim mjerama, nema bojazni. Nema bojazni od dolaska u bolnicu, od trenutka kad dođete kod nas na odjel do trenutka kad izađete. Držimo se svih propisanih mjera, zaštite, dezinfekcije, maske, razmaka... Zaista mislim da to ne bi trebao biti razlog da ljudi ne dođu", kazala je dr.med. Branislava Kojić iz Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Osijek.

Najviše nedostaje krvne grupe A i 0

KBC Osijek je regionalni centar koji opskrbljuje sedam bolničkih centara. A kakvo je trenutno stanje, provjerila je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić.

"Najviše nedostaje krve grupe A i 0. S krvnom grupom A koja se najviše troši su na minimumu. Upravo zbog toga, najviše su pogođeni hematološki i onkološki pacijenti koji ovise o transfuzijskom liječenju.

Iz Kliničkog bolničkog centra apeliraju na građane, na sve one koji su u mogućnosti da dođu i daruju krv kako bi pomogli drugima. Krv se može dati svaki radni dan. Akcije van bolnice organizira i Crveni križ", izvjestila je Drmić i ponovila poziv iz KBC-a svim darivateljima da se odazovu i daruju krv u sigurnim uvjetima. 

Pročitajte i ovo Darivanje krvi, ilustracija - 2 Dan darivatelja Jedinstveni u Europi: "Rijetko koja država ima dobrovoljne darivatelje koji bez plaćanja daruju krv"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZBOG NOVIH SLUČAJEVA KORONE Ponovno zabranjeni posjeti u osječkom KBC-u: "Sigurnost naših pacijenata nam je prioritet"

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene