Koronavirus, ilustracija
Koronavirus, ilustracija Foto: Getty Images

Sa zabilježenih 1255 novih slučajeva u posljednja 24 sata, u Bosni i Hercegovini je udvostručen broj novozaraženih od koronavirusa u odnosu na dan ranije, a porastao je i broj preminulih pacijenata kod kojih je uglavnom utvrđena starija varijanta virusa SARS-CoV-2.


Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za srijedu, od testiranih 3.039 uzoraka, pozitivne na koronavirus bile su 742 osobe.

Istodobno u Republici Srpskoj od 1080 lаbоrаtоriјskih uzоrakа koronavirus je pоtvrđеn kоd 483 оsоbе, dok je u Brčko Distriktu zabilježeno 30 novih slučajeva.

Od posljedica covida preminule su 32 osobe, od čega je 12 u entitetu Federaciji BiH, u Republici Srpskoj njih 17, a u Brčko Distriktu tri pacijenta.

U odnosu na dan ranije kada je bilo 526 novozaraženih od koronavirusa, u srijedu je taj broj udvostručen s 1255 pozitivne osobe.

Istodobno u utorak su ukupno preminule 24 osobe, a u srijedu je osam pacijenata više izgubilo bitku s Covidom.

Epidemiologinja dr. Kristina Bevanda, ravnateljica Doma zdravlja u Mostaru, ocijenila je kako BiH ima najveću stopu smrtnosti od Covida kao posljedicu lošeg stanja u državi i zdravstvu.

Mostar, ilustracija Dramatično u susjedstvu - dio bolnice opet pretvoren u COVID odjel: "Ponovo mnogo ljudi umire, a mogli smo to izbjeći"

Po njezinim navodima u BiH uglavnom prevladava stari, a ne delta soj koronavirusa.

''Pacijenti kod nas imaju dosta slične kliničke slike kao što su bile u proteklim valovima, tako da s oprezom mislim da nije predominantan delta soj na našem području, ali ima ga'', rekla je dr. Bevanda.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju