Pametan pas
Pametan pas Foto: Getty Images

U Bosni i Hercegovini registriran je prvi slučaj prijenosa zaraze koronavirusom s čovjeka na životinju, potvrdili su u srijedu stručnjaci s Veterinarskog fakulteta u Sarajevu na kojem je to i otkriveno.


Voditelj laboratorija ovog fakulteta Teufik Goletić kazao je novinarima kako je potvrđen slučaj infekcije koronavirusom kod psa na kojega je zarazu prenio njegov vlasnik.

"Ovdje se radi o tzv. zooantroponozi, odnosno prijenosu s čovjeka na životinju. Obrnuti prijenos još nije dokazan niti postoji indikacija da bi se takvo nešto moglo dogoditi", kazao je Goletić.

Slika nije dostupna Uskoro uvode digitalnu COVID putovnicu. Mogla bi se koristiti za restorane, glazbene festivale i sportske događaje: "Ovo je svjetlo na kraju tunela"

Slični slučajevi već su ranije potvrđeni u još nekim europskim državama.

Goletić je istaknuo kako su slučajevi prijenosa virusa SARS-CoV-2 sa čovjeka na životinju ipak rijetki te da se taj virus primarno širi s čovjeka na čovjeka.

Koje se mjere popuštaju? Mjere u Hrvatskoj i ostalim zemljama EU-a: Pogledajte tko ima policijski sat, zatvorene kafiće, teretane...

Pas kod kojega je u BiH potvrđena zaraza koronavirusom nije imao nikakve posebne simptome bolesti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju