Tri pripadnika 2. hrvatskog kontingenta pozitivna na koronavirus
Tri pripadnika 2. hrvatskog kontingenta pozitivna na koronavirus Foto: POOL

Koronavirusom su zaražena tri pripadnika Hrvatske vojske u misiji NATO-a u Litvi.


Sva tri pripadnika Hrvatske vojske imaju blaže simptome bolesti bez ikakvih komplikacija, a njih 39 nalazi se u samoizolaciji.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija - 7 Imamo manje zaraženih nego prije tjedan dana, ali je veći udio pozitivnih: U Zagrebu preminula 38-godišnjakinja Koronavirus u Australiji Imaju najveći broj dnevno zaraženih na svijetu: "Vidimo epidemiju necijepljenih među mladima"

Na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite savjetnik načelnika Glavnog stožera za zdravstvo brigadni general Boris Zdilar izvijestio je o trojici pripadnika 2. hrvatskog kontingenta koji se nalaze u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi koji su pozitivni na koronavirus.

Bit će prebačeni u kamp

"Drugi hrvatski kontingent u Litvi ima tri pozitivna pripadnika na koronavirus, a četvrti je pripadnik u procesu testiranja. Sva trojica pripadnika pozitivna na koronavirus bit će prebačena u kamp u Pabradama s jako dobrim uvjetima za ovakve slučajeve. Trojica pripadnika imaju blaže simptome bolesti i zasad nema nikakvih komplikacija. Sinoć su obavljeni epidemiološki izvidi i 39 pripadnika stavljeno je u samoizolaciju također pod jako dobrim uvjetima. Naime, oni imaju zasebne sanitarne čvorove i ne koriste iste prostore kao i ostali pripadnici kontingenta, a hrana će im se dostavljati pred vrata", rekao je general Zdilar.

Ostali pripadnici Hrvatske vojske u Hrvatskoj i u misijama i operacijama su dobro i 24 sata se prati situacija u zemlji i inozemstvu, priopćili su iz MORH-a.

Sigurnost i zdravlje pripadnika HV-a apsolutni prioritet

Iz MORH-a podsjećaju da su u Hrvatskoj vojsci poduzete mjere u cilju smanjivanja rizika od zaraze koronavirusom. Sva zapovjedništva Hrvatske vojske u stalnom su kontaktu sa županijskim stožerima civilne zaštite i zdravstvenom strukom te se kontinuirano prati situacija.

Sigurnost i zdravlje pripadnika Hrvatske vojske apsolutni je prioritet te su sve aktivnosti pripadnika Hrvatske vojske svedene na manju mjeru, koja će osiguravati održavanje spremnosti te omogućiti provedbu neodgodivih zadaća. Otkazano je sudjelovanje pripadnika Hrvatske vojske na međunarodnim aktivnostima – konferencijama, vojnim vježbama i tečajevima, odgođeno je provođenje vojnih vježbi te su aktivnosti u zemlji svedene na manju mjeru, poručuju iz MORH-a.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju