Obavijesti Pretražite Navigacija
Pravila i izuzeci

Od sutra u državne službe nije moguće bez COVID potvrde: Trebat će i za slanje paketa i plaćanje računa

Šira primjena Covid potvrda - 2
Šira primjena Covid potvrda - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Ili će imati COVID potvrdu ili se cijepiti ili će ostati pred vratima. Stotine tisuća djelatnika u javnom sektoru od sutra će prilikom dolaska na posao morati dokazati da su cijepljeni, preboljeli COVID-19 ili da imaju negativan test.

Odnosi se to na dužnosnike, državne i javne službenike te zaposlenike ustanova i trgovačkih društava čiji su osnivači RH, županije, gradovi i općine. Vrijedi i za Oružane snage i zaposlene u zračnim lukama.

Pročitajte i ovo Policija Nezadovoljni zaposlenici Direktor im odbio isplatiti plaće, zaposlenik na njega prevrnuo stol i slomio mu dva rebra Slika nije dostupna Radnici na čekanju NASA na 55. rođendan ostala bez novca i gotovo prestala s radom

Oni koji nemaju COVID potvrde morat će se testirati, i to najmanje dvaput tjedno. Koji dani u tjednu će to biti, odlučuje svaki poslodavac za sebe. HZJZ je u petak objavio popis više od 6000 laboratorija diljem Hrvatske na kojima se može testirati i dobiti COVID potvrda.

Što ako netko odbije?

Dužnosnici, službenici i zaposlenici obavezni su EU potvrdu ili odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju predočiti prilikom ulaska u prostorije poslodavca i dati je na uvid osobi koju poslodavac ovlasti.

Oni koji to odbiju ne mogu ući u službene prostorije. Na pitanje koja je sudbina onih koji se ne žele testirati ni cijepiti, govoreći o sektoru obrazovanja, ministar Radovan Fuchs odgovorio je kako oni ne mogu ući u prostor institucije. Hoće li takvi na kraju dobiti otkaze? Ministar odgovara: "Pa to nitko ovdje sada nije rekao."

Sindikat Preporod poručio je da će pravno zaštititi svoje članove kojima to zatreba. Pripremili su i službene bilješke, koje će popuniti svi koji ne budu mogli ući u škole.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović rekao je da će o takvim odlučivati poslodavci.

"Dosadašnji otkazi su na razini statističke pogreške. Očekujem da će velika većina biti odgovorna, no za pojedinačne slučajeve poslodavci će odlučivati o njihovim sudbinama", rekao je Aladrovićdodavši da je to u skladu sa zakonom.

Treba li za obilazak šaltera?

Da. COVID potvrda će trebati i svim posjetiteljima javnih i državnih institucija.

"Obveza predočavanja EU digitalne COVID potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju odnosi se i na sve stranke koje dolaze u službene prostorije, sve pružatelje usluga koji pružaju različite usluge u tim prostorijama ili su angažirani za određene poslove u njihovim prostorijama ili druge osobe koje dolaze u njihove prostorije po bilo kojoj osnovi", navodi se u odluci Stožera.

Građani će tako COVID potvrdu morati pokazati ako će htjeti podići osobnu iskaznicu ili vozačku dozvolu, platiti račun u Fini, otići u poštu...

Pošta da, ali nekad i ne...

No upravo u pošti vrijedi i jedan izuzetak. Potvrda nije potrebna za preuzimanje pošiljki čije bi nepreuzimanje imalo pravne posljedice. 

Zato će korisnika, kako je za Dnevnik Nove TV objasnio Krešimir Domjančić, voditelj odjela za odnose s javnošću Hrvatske pošte, tek kada pristupi šalteru, službenici zamoliti da pokaže COVID potvrdu.

Koji su izuzeci?

Iako je njihovi profesori moraju imati, COVID potvrda nije obavezna za studente (osim ako fakultet ne odluči drugačije), kao ni za učenike.

Ulazak u javne ustanove bez COVID potvrde moguće je i svima mlađima od 16 godina.

COVID potvrda nije potrebna ni roditeljima koji dovoze svoju djecu u vrtić, osnovnu školu ili ustanovu za odgoj i obrazovanje djece i adolescente s posebnim potrebama. 

Ne odnosi se na osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe, na one čija je prisutnost nužna u zakonom propisanim postupcima pred pravosudnim državnim i drugim tijelima, ali i na osobe kod kojih postoje kontraindikacije za cijepljenje ili za dovršetak cijepljenja bilo kojim cjepivom protiv COVID-a, što se dokazuje liječničkom potvrdom.

No kod izuzetaka već postoje upozorenja na moguće probleme u praksi. S obzirom na to da potvrda nije potreba onima čija je prisutnost nužna pred pravosudnim tijelima, tako se može dogoditi da pritvorenici koje pravosudna policija dovodi na sud ne moraju imati potvrde, a policajci koji ih vode moraju.

 

Treba li mi COVID potvrda za roditeljski sastanak?

Da. Ministar obrazovanje Radovan Fuchs prošlog je tjedna rekao da je zadržavanje roditelja bez COVID potvrde ili testa moguće samo oko 15 minuta u prostoriji.

Tko će plaćati testove?

Građani koji nisu cijepljeni ili preboljeli testove za ulazak u ustanove plaćat će sami, dok će za zaposlenike trošak testiranja ići na račun države, odnosno poslodavca.  

No ne unedogled, najavio je nekoliko puta i premijer Andrej Plenković.

Kako do COVID potvrde?

Preko sustava e-Građani, liječnika primarne zdravstvene zaštite, u ljekarnama ili u HZZO-u.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene