Brojne strance korona je ostavila u našoj zemlji. Trenutačno ih u Hrvatskoj boravi više od tri tisuće - poslovno, turistički ili obiteljski.


Svi oni mogu ostati u našoj zemlji, a žele li se vratiti omogućit će im njihova veleposlanstva. No, ima onih kojima je Hrvatska u ovom trenutku draža od vlastite zemlje.

Vezani članci COVID-19 Objavljeni novi podaci o broju zaraženih koronavirusom: Pogledajte kakvo je stanje u vašoj županiji Koronavirus, ilustracija Stožer objavio najnovije podatke o zaraženima koronavirusom: Provjerite stanje po županijama

Iako pust, u Dubrovniku se može susreti strane goste. Amanda je dva mjeseca u gradu, a povratak u SAD za sada ni ne priželjkuje.

"Iz Državnog tajništva su nam ponudili prijevoz zrakoplovom, ali to je bila vrlo skupa opcija. A i ne želim kući, sigurnije je ovdje nego u SAD-u. Vlasnici apartmana su mi ponudili da ostanem u pola cijene. Ovo je sada posebno mjesto za biti sam, mislim bez turista, nevjerojatno je", kazala je Amanda.

Corinu i Stephana korona je također ostavila u Dubrovniku, ovdje imaju obiteljsku kuću pa im je ostanak produženi odmor. "Ljudi se ovdje drže pravila, a sigurno je ovdje puno ljepše ostati kod kuće nego u Njemačkoj sjediti u stanu, ovdje imamo pogled i lijepo vrijeme", rekao je Stephan.

U Hrvatskoj 3383 stranca

Prema podacima e-visitora za četvrtak, u Hrvatskoj boravi 3383 stranaca. Više od 50 posto ih je je u komercijalnom segmentu, a najviše stranaca boravi u Zagrebu, Splitu, Umagu, Viru i Dubrovniku.

Jučer je u grušku luku uplovio manji kruzer, naravno bez putnika, samo s posadom od šezdesetak članova, među kojim je i nekoliko Hravata. Ovdje će čekati dok ne budu mogli kućama ili će dočekati nastavak kruzerske sezone. Stigli su sa Sejšela.

Samir i Mario s kruzera kažu da im je tamo bilo bolje. "Nema ljudi, oni su odmah ukinuli letove. Nama je bilo super, mogli smo se kupati, guštati", kazali su i dodali da sad ne smiju uopće s broda sići.

Omogućena opskrba hranom, vodom i naftom

Lučka uprava Dubrovnik ovakvim brodovima omogućava takozvanu lay up uslugu - opskrbu hranom vodom, naftom.

"Oni su, bez obzira što su već skoro bili i preko mjesec dana bez posade i nisu uplovljavali nigdje na kopno, svejedno ulaskom u naše granične vode imaju propisanu samoizolaciju od 14 dana.

Nakon toga hrvatski pomorci imaju mogućnost zamjene izlaska dok pomorci drugih zastava su do daljnjega praktički u karanteni i ne mogu izlaziti s broda dok se situacija ne normalizira ili dok se otvore granice", objasnio je Blaž Pezo, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik.

Svi strani državljani od svojih veleposlanstava mogu zatražiti povratak kućama - no izgleda kako je dobar dio njih zadovoljan boravkom u Hrvatskoj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju