Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO
Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO Foto: Afp

Tim od 10 znanstvenika koje je odabrala Svjetska zdravstvena organizacija trebao bi u kineskom Wuhanu istražiti kako je novi koronavirus prešao na čovjeka.


Ekipa Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) zadužene za istragu podrijetla pandemije COVID-19 u Kini uputila se u tu zemlju, ali nije dobila potrebna odobrenja, rekao je u utorak čelnik UN-ove agencije Tedros Adhanom Ghebreyesus i dodao da je "jako razočaran".

Vezani članci Terasa kafića, ilustracija Stigle detaljne upute za vlasnike kafića, ali i goste: Na toalet s maskom, živa glazba zabranjena Koronavirus Svjetska zdravstvena organizacija: ''Bilo bi nerealno tvrditi da ćemo virus pobijediti do kraja godine''

"Danas smo doznali da kineski dužnosnici nisu pripremili potrebna odobrenja za dolazak ekipe u Kinu", rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus novinarima.

"Jako sam razočaran, jer su dva člana već krenula na put, a drugi nisu mogli otputovati u posljednji trenutak", dodao je u vrlo rijetkom oštrom tomu prema Pekingu.

"Kontaktirao sam s visokim kineskim dužnosnicima i ponovno sam jasno rekao da je ta misija prioritet za WHO i međunarodnu zajednicu", dodao je i rekao da "nestrpljivo čeka početak misije u najkraćem roku".

Šef za hitne zdravstvene slučajeve u WHO-u Michael Ryan objasnio je da je riječ o vizama.

"Nadamo se da se radi samo o logističkom i birokratskom problemu koji možemo brzo riješiti", rekao je i objasnio da se jedan od dvojice stručnjaka morao vratiti, a drugi čeka u trećoj zemlji.

Prije nešto više od godinu dana prvi slučajevi koronavirusa otkriveni su u području Wuhana, a deset eminentnih znanstvenika koje je odabrao WHO trebaju otići u Kinu kako bi pokušali pronaći podrijetlo virusa, odnosno ustanoviti kako je prešao na čovjeka.

Međutim, taj je posjet krajnje osjetljiv za kineske vlasti i one nastoje izbjeći bilo kakvu odgovornost za epidemiju koja je odnijela više od 1,8 milijuna života u svijetu.