Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEMA LABAVO

U susjedstvu strah od novog vala pandemije: Za Božić i Novu godinu nema međugradskih putovanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski premijer će potpisati uredbu kojom se zabranjuju međugradska putovanja za Božić i Novu godinu. Time se želi postići sve bolja epidemiološka situacija u jednoj od, koronavirusom, najpogođenijih zemalja u svijetu.

Talijanska vlada je odobrila zabranu međuregionalnih putovanja za vrijeme nadolazećih blagdana. Zabilježen je najveći broj smrtnih slučajeva u jednom danu otkad traje pandemija.

Nova uredba, koju će premijer Giuseppe Conte potpisati u četvrtak navečer, odnosit će se na zabranu putovanja izvan svojih regija između 20. prosinca i 6. siječnja, osim zbog posla, zdravlja ili hitnih razloga. Također, zabrana napuštanja prebivališta bit će na snazi za sam Božić, sv. Stjepana i Novu godinu.

Ova će se mjera primjenjivati uz već postojeći policijski sat i druge epidemiološke mjere koje su propisane kako bi se zaustavio nalet trećeg vala pandemije koronavirusa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Korona u svijetu Strože mjere su se isplatile: Neke zemlje oprezno popuštaju restrikcije

U Italiji je u protekla 24 sata od koronavirusa preminulo 993 osobe te je ukupan broj umrlih od veljače dostigao broj od 58,038 ljudi. Novih slučajeva zaraze je zabilježeno 23,255, no krivulja je počela opadati kao i broj hospitaliziranih.

''Ako se sada previše opustimo, treći val nas čeka iza ugla'', komentirao je ministar zdravstva Roberto Speranza.

No, ne slažu se svi s tom odlukom. Predsjednik Lombardije, regije koja je najviše pogođena koronavirusom podijelio je svoje neslaganje donesenim mjerama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PREGLED PO DRŽAVAMA Balans između blagdanskog slavlja i strogoće: Četiri velike europske zemlje uvele nove mjere uoči Božića

''Neočekivana uredba kojom se zabranjuje migriranje između gradova u istoj regiji 25. i 26. prosinca te prvog siječnja je luda'', rekao je Attilio Fontana, prenosi The Guardian.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pada broj hospitaliziranih Katastrofalne brojke iz Italije: U jednom danu čak 853 osobe preminule, imaju najveću smrtnost u Europi

Mnogi čelnici opozicije također su javno izrekli svoje neslaganje, govoreći da je to dokaz kako vladajuća stranka uopće ne poznaje Italiju. Mjere bi trebale vrijediti od petka, četvrtog prosinca. Predviđa se da će ostale mjere, koje će biti proglašene, obuhvaćati obvezan negativan test na koronavirus ako se stanovnici vraćaju iz inozemstva. Oni koji će putovati u zemlje izvan Schengena, morat će proći dvotjednu karantenu te će ta uredba trajati od 21. prosinca do šestog siječnja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene