Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TEŠKE OPTUŽBE TAJVANA

Svjetska zdravstvena organizacija ne dijeli informacije o uspješnim tajvanskim mjerama u borbi protiv koronavirusa?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tajvansko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je u ponedjeljak Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da s državama članicama ne dijeli informacije koje im je Tajvan pružio o metodama sprječavanja širenja epidemije koronavirusa.

Tajvanska vlada posebno je ogorčena jer Tajvan ima čime pomoći s obzirom na to da je u vrijeme izbijanja epidemije broj zaraženih osoba uspio održati vrlo niskim primjenom mjera ranog otkrivanja zaraze i kontrole.

Pročitajte i ovo Lai Ching-te Potencijalni sukob Rezultati povijesnih izbora novi su udarac za Kinu: Hoće li vojno intervenirati? Kina lansirala raketni nosač satelita Einstein Probe - 3 Napeta situacija Uzbuna zbog kineske rakete, građanima stigla poruka na mobitel: "Pripazite na svoju sigurnost!"

To što je Tajan u vrijeme izbijanja epidemije ostao isključen iz Svjetske zdravstvene organizacije znači politički se poigravati životima Tajvanaca, kaže vlada u Taipeiju.

Kina, jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, smatra Tajvan svojim odbjeglim teritorijem i priječi njegove pokušaje da kao samostalna država postane članica svjetskih organizacija i agencija.

U nedjelju je WHO objavio jedno od rijetkih priopćenja o Tajvanu u kojem kaže da pozorno prati razvoj epidemije koronavirusa na tom otoku i uči iz tajvanskog iskustva.

Glasnogovornica tajvanskog MVP-a Joanne Ou na to je odgovorila da WHO "mora promijeniti neka nerazumna ograničenja koja je Tajvanu nametnuo iz političkih razloga".

Tajvan može WHO-u podnositi izvješća putem Međunarodnih zdravstvenih propisa i može primati informacije iz WHO-a, ali protok informacija u suprotnom smjernu spriječen jer ih WHO ne dijeli s drugim državama članicama.

WHO nije uključio slučajeve s Tajvana u svoja redovita izvješća, optužuje Taipei.

"Stoga zdravstveni sustavi brojnih zemalja ne mogu razumjeti sadašnju situaciju na Tajvanu, njegove metode sprečavanja i mjere karantene", rekla je Ou.

"WHO u svojim izjavama kaže da uči od svih regija, uključivo Tajvana, ali to ne odgovara činjenicama", rekla je.

Tajvan je u proteklih deset godina bio isključen iz 70 posto tehničkih sastanaka koje je WHO održavao, a kada je bio održan ključan sastanak u veljači o epidemiji koronavirusa, tajvanskim stručnjacima nije bio dopušten dolazak, rekla je glasnogovornica.

WHO u svojim izvješćima o broju oboljelih iz Kine uključuje Tajvan, koji pak tvrdi da to zbunjuje jer druge članice misle da je stanje na Tajvanu kao i u Kini, što nije točno. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene