Cjepivo AstraZenece protiv koronavirusa
Cjepivo AstraZenece protiv koronavirusa Foto: Afp

Stotine doza AstraZenecinog cjepiva protiv COVID-19 baca se svaki dan u Stockholmu jer se stanovnici odbijaju njime cijepiti, rekao je švedski liječnik u ponedjeljak za televiziju SVT.


Johan Styrud iz liječničkog udruženja švedske prijestolnice rekao je da nema dovoljno dobrovoljaca za AstraZenecu, pa se cjepivo mora baciti ako se ne iskoristi u roku od nekoliko sati.

Vezani članci Cjepivo, ilustracija Više od 150 milijuna doza cjepiva dosada je primijenjeno, a barem jednu dozu primila je četvrtina Europljana Ines Nevjestić Provjerili smo kako teče cijepljenje na jednom od tri nova punkta u Zagrebu i je li itko odbio primiti cjepivo pojedinog proizvođača

U Švedskoj je davanje cjepiva britansko-švedskog proizvođača ograničeno na starije od 65, nakon što su diljem svijeta zabilježeni rijetki slučajevi zgrušavanja krvi kao nuspojava primanja tog lijeka.

SVT prenosi kako dio pacijenata otkazuje zakazano cijepljenje kad saznaju da će primiti cjepivo AstraZenece.

Styrud, kao i Europska agencija za lijekove (EMA) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), naglašava kako su dobrobiti tog cjepiva puno veće od rizika, pa je pozvao ljude da se cijepe.

Odbijanje cjepeva AstraZenece zabilježeno je i u Hrvatskoj koja ga trenutno ima u najvećem broju, prenijeli su hrvatski mediji.