koronavirus, Prag
koronavirus, Prag Foto: Michal Cizek / AFP

Češki predsjednik Miloš Zeman poručio je nedavno građanima da uživaju u ljepoti vlastite zemlje ovoga ljeta budući da će putovanja u druge države biti zabranjena cijelu godinu. Na jučerašnjoj konferenciji za novinare došlo je do preokreta, a nova odluka čeških vlasti imat će utjecaj i na Hrvatsku.


Odluku Češke o zabrani putovanja u druge zemlje srušio je Ustavni sud, a na jučerašnjoj konferenciji za medije ministra zdravstva, Adama Vojtěcha rečeno je kako će se Česima ukinuti zabrana putovanja u druge zemlje zbog razloga nevezanih uz posao.

Vezani članci Cjepivo protiv koronavirusa, ilustracija U susjednu zemlju stiže 100 tisuća doza kineskog cjepiva, u prioritetnu skupinu uvrstili i novinare Testiranje na koronavirus, ilustracija Nacionalni stožer objavio: Uvedena nova pravila na granici za one koji dolaze pomoći Banovini

"Moguće je putovati u inozemstvo čak i na godišnji odmor. No kad se naši građani vrate, morat će biti negativni na koronavirus što će dokazati testom ili obavezno moraju ići u dvotjednu karantenu", kazao je na konferenciji za medije ministar zdravstva te zemlje, javlja Guardian. 

"U petak, 24. travnja u ponoć, ukida se zabrana slobodnog kretanja i javnog okupljanja više od 10 osoba istovremeno. Zasad su javna okupljanja ograničena na dvije osobe", rekao je Vojtěch i dodao kako je Češka bila iznimno uspješna u sprječavanju širenja virusa.

Najava je uslijedila nekoliko sati nakon što je vlada ubrzala otvaranje pojedinih gospodarskih subjekata uslijed sve većih pritisaka. Restorani i pubovi moći će se u potpunosti otvoriti 25. svibnja, dva tjedna ranije nego što je prvotno planirano.

Zoološki vrtovi moći će se ponovo otvoriti od ponedjeljka, cijeli mjesec ranije nego što je planirano.

Opuštanje mjera uslijedilo je nakon što je Sud proglasio nezakonita vladina ograničenja.