Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ulazimo u novu fazu

Sjajne vijesti iz Stožera: U Hrvatskoj samo 7 novozaraženih, ukupno 2016 oboljelih

Krunoslav Capak
Krunoslav Capak DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Krunoslav Capak Krunoslav Capak Foto: DNEVNIK.hr Davor Božinović Davor Božinović Foto: DNEVNIK.hr +0 Vili Beroš Galerija 1/3 >>
Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije informacije o oboljelima od koronavirusa u Hrvatskoj. Potvrđeno je sedam novih slučajeva zaraze, a zabilježena su tri nova smrtna slučaja.

U Hrvatskoj je potvrđeno 7 novih slučajeva zaraze, a ukupno je 2016 oboljelih osoba, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš. Od petka su preminule tri osobe - 90-godišnja žena u Splitu te 98-godišnjakinja i 68-godišnjak u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ukupno 2213 zaraženih U Hrvatskoj šest novih slučajeva zaraze, preminule još tri osobe. Capak: ''Pronađeni su svi putnici s leta iz Frankfurta, određena im je samoizolacija'' Alemka Markotić 11 novozaraženih, ukupno 2207 Alemka Markotić odgovorila na pitanje jesu li i danas oni koji krše samoizolaciju – bioteroristi

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da zasad za samo jednu novooboljelu osobu još nije poznato kako se zarazila.

Načelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je da Hrvatska ulazi u novu fazu. ''Naučili smo da se virus brzo širi, da za njega nema medicinskog rješenja u smislu cjepiva i lijeka te da je jedan od faktora koji najviše pomaže njegovu širenju mobilnost stanovništva'', kazao je Božinović.

Na pitanje strahuje li da bi Ustavni sud mogao poništiti odluku o zabrani rada nedjeljom, Božinović je odgovorio: ''Ne vidim smisla u tom pitanju. Vi znate da smo mi u sklopu mjera koje smo propisivali već regulirali radno vrijeme. Ova odluka je donesena na temelju preporuka epidemiološke struke. Sve se donosi po preporuci stručnjaka. I ove odluke vezane za popuštanje su se također pripremale''.

Božinović je poručio da ne želi komentirati optužbe da su najnovije odluke donesene kako bi se podigao rejting HDZ-u. ''Apsolutno to odbacujem i ne želim uopće ovu konferenciju i ovo mjesto i tribinu uopće koristiti za nekakve političke poruke'', rekao je.

Capak: Ne okupljajte se i ne grupirajte

Kada je riječ o izlaženju van i druženjima na otvorenom za lijepog vremena, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kaže da se ljudi ne bi trebali grupirati. ''Virus je još uvijek među nama. Još uvijek imamo oboljele, imamo njihove kontakte, ljude u samoizolaciji od kojih će neki sigurno postati bolesti. Potreban je oprez da nam se opet ne razbukta infekcija'', rekao je Capak. Građane je pozvao da se ne okupljaju i ne grupiraju kako se ne bi ponovno morale uvoditi mjere.

''Iako nema studija koje dokazuju da će toplo vrijeme smanjiti virus, epidemiološki je dokazano da se kapljične infekcije umanjuju na toplom vremenu. Računamo da će toplo vrijeme pomoći u borbi protiv infekcije'', objasnio je ravnatelj HZJZ-a.

Na pitanje o nadzoru putnika u autobusima u javnom prijevozu, Davor Božinović je kazao da je to zadaća prijevozničkih tvrtki. "Velika je vjerojatnost da će i putnici voditi računa o situaciji i mjerama", dodao je.

Ministar zdravstva je kazao da u Domu za starije i nemoćne u Splitu nisu utvrđene nepravilnosti u radu. Na pitanje kako se onda dogodilo da se u Domu pojavila zaraza, Beroš je kazao da to nije pitanje za njega jer se on bavi zdravstvenim sustavom.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene