Koronavirus u Hrvatskoj
Koronavirus u Hrvatskoj Foto: Marko Lukunic/Pixsell

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije dubrovačko-neretvanski Stožer civilne zaštite zatražio je od Nacionalnog stožera proširenje na otok Korčulu svih epidemioloških mjera koje već vrijede na širem dubrovačkom području, u dolini Neretve te na Pelješcu.


Mjere će u gradu Korčuli te općinama Smokvica, Lumbarda, Vela Luka i Blato vrijediti od petka 2. travnja do nedjelje 11. travnja kada će županijski Stožer ponovno razmotriti epidemiološku situaciju. Također, lokalnim stožerima naložen je pojačani nadzor mjera.

Vezani članci Koronavirus u Srbiji Susjedi ponovo bilježe dramatične brojke, danima imaju više od 7000 novozaraženih: Sve češće obolijevaju djeca COVID potvrda, ilustracija Europska zemlja uvodi COVID potvrde za ulazak u kafiće, muzeje i kazališta: "Ovo je cijepljenje silom''

"Predložene mjere ne odnose se na otoke Mljet i Lastovo, gdje trenutačno nije zabilježen nijedan slučaj COVID-19", napominju u četvrtak iz županijskog Stožera.

Te mjere uključuju zatvorene terase ugostiteljskih objekata, ali je dopuštena prodaja kave za van, zabranu održavanja javnih događanja i okupljanja s više od 15 osoba.

Predviđeno je i ograničenje privatnih okupljanja i svečanosti na najviše osam osoba iz najviše dva različita kućanstva, a poslodavcima se preporučuje da organiziraju rad od kuće, odnosno u smjenama te uvedu klizno radno vrijeme gdje god je to moguće.

Zabilježen rast dvotjedne incidencije

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić istaknuo je da je u dolini Neretve i na Korčuli zabilježen rast četrnaestodnevne incidencije, a u posljednjih sedam dana po kumulativnoj incidenciji ta su područja pretekla šire dubrovačko područje.

Od Stona do Dubrovnika, naveo je Lakić, najgori dan bio je 7. ožujka, a od tada do danas bilježi se pad od 30 posto.

U istom razdoblju, kazao je, u dolini Neretve zabilježen je rast od čak 1600 posto, a na Korčuli 400 posto. U Konavlima, gdje je bilo veliko žarište, od 4. ožujka kada su imali najviše slučajeva do danas bilježe pad od čak 75 posto.

"Prema tome, jasno je da mjere koje predlažemo imaju učinka", poručio je Lakić i dodao da na jugu Hrvatske trenutačno prevladava britanski soj koronavirusa, koji se brže i lakše širi.