Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Stanje je vrlo ozbiljno"

U Splitsko-dalmatinskoj županiji održan sastanak s ravnateljima bolnica: "Rast hospitaliziranih iz dana u dan je nepredvidljiv"

Konferencija za novinare Stožera SDŽ-a
Konferencija za novinare Stožera SDŽ-a Foto: DNEVNIK.hr
Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije održao je sastanak s ravnateljima bolnica na području županije. Kako je rečeno nakon sastanka, oboljeli od koronavirusa uskoro bi mogli biti hospitalizirani u bolnicama u toj, ali i susjednim županijama.

U Stožeru Splitsko-dalmatinske županije završen je radni sastanak sa svim ravnateljima bolničkih ustanova. Motiv sastanka bio je očuvanje bolničkog sustava u KBC-u Split.

Pročitajte i ovo Srđan Kušćević, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Split Vrijedit će najmanje 14 dana Nove mjere za Splitsko-dalmatinsku županiju: "Pojačane kontrole krenut će od ovog vikenda, naglasak je na ugostiteljskim objektima i barovima" Slika nije dostupna Zbog novih žarišta Pogledajte koje će sve mjere od ponoći vrijediti unutar Splitsko-dalmatinske županije

"Sedamdeset je ljudi trenutačno hospitalizirano, situacija je pod kontrolom. No rast novih oboljelih iz dana u dan je nepredvidljiv. Trenutačno situacija nije alarmantna", kazao je Luka Brčić, načelnik županijskog Stožera.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji nedostaje medicinskog osoblja - liječnika, medicinskih sestara i njegovateljica. "U tom kontekstu ćemo osigurati sredstva", rekao je Brčić.

Što se opremanja Arene u Splitu tiče, navodi kako ona može biti opremljena u 24 sata, kao i još nekoliko objekata u županiji.

"No za sada to nije solucija. Iskoristit ćemo sve ostale opcije u našoj i susjednim županijama. Nažalost, broj je u stalnom porastu, epidemiolozi upozoravaju da će i dalje rasti i njegov je rast nepredvidljiv", dodao je Brčić.

Povećava se broj zaraženih 

Ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović kazao je kako se broj zaraženih u cijeloj Hrvatskoj povećava.

"Zbog situacije u našoj županiji moramo se pripremiti na sve veći broj oboljelih koji moraju biti hospitalizirani. U isto vrijeme moramo pružati zdravstvenu uslugu svima našim bolesnicima. Da bismo to postigli, moramo racionalizirati naše zdravstvene kapacitete", rekao je Meštrović.

"Cilj nam je upotrijebiti sve stacionarne kapacitete kako bismo održali zdravstveni sustav u županiji. Nadam se da ćemo u tome uspjeti. Sve će ovisiti o tome koliko će biti bolesnih i hospitaliziranih. Zbog toga, još jednom, molim sve da čuvaju sebe i svoje bližnje", istaknuo je Meštrović.

Dio pacijenata zbrinut izvan Splita

Navodi da je tema razgovora bila i koliko bi se pacijenata moglo zbrinuti izvan Splita.

"Bolnica u Kninu mora služiti i drugim pacijentima. Onoliko kapaciteta koliko bude u Kninu može biti namijenjeno za pacijente KBC-a Split kako bi se održao zdravstveni sustav. U COVID odjelu imamo mogućnost primanja 140 pacijenata. Moramo reagirati prije nego što se ti kreveti popune", dodao je Meštrović.

Ističe da su bolesnici koji su liječeni u prvom valu bili stariji u odnosu na one koji su trenutačno u bolnici.

"Klinička slika im je ista. Mi moramo sve svoje bolesnike zbrinuti", rekao je Meštrović i dodao da se u KBC-u Split za sada nastoji raditi normalno.

Meštrović ističe da bi najbolje bilo da nema toliko puno zaraženih. "U slučaju da se ipak dogodi porast broja zaraženih, onda će oboljeli biti hospitalizirani u bolnicama izvan Splita. Oni kojima je kliničko stanje bolje bili bi hospitalizirani negdje drugdje, a oni koji su na respiratoru ostali bi u Splitu", rekao je.

"Stanje je vrlo ozbiljno", zaključio je Meštrović. U četvrtak je stožer priopćio da imaju 283 pozitivne osobe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene