Nacionalni krizni stožer
Nacionalni krizni stožer Foto: Marko Lukunic

Stožer civilne zaštite objavio je najnovije podatke o oboljelima. U zadnja 24 sata u Hrvatskoj je 91 osoba oboljela od koronavirusa.


Ministar Božinović za početak je rekao da je muškarac koji je poginuo u sanaciji potresa, radnik iz Sesveta. Imao je troje djece. Izrazio je sućut u ime cijelog Stožera. 

Vezani članci Terasa restorana Le štruk Svjetski poznati zagrebački restoran ima oštru poruku: "Laku noć Hrvatska, jednom ćete se sramiti ovoga" Orlando Lopac, vlasnik fitness centra Vlasnik teretana zbog mjera ne krije razočaranje, a ni oni više neće plesati s virusom: "Pad prometa je toliki da već mjesecima radimo s gubitkom"

"Nažalost, i dalje se suočavamo s dvije krize istovremeno. Ovakve tragedije moramo spriječavati i zato pozivam sve odgovorne službe da osiguraju prije svega sigurnost ljudi", pozvao je Božinović. 

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako je od jutros 35 novooboljelih od koronavirusa. U jednom danu imamo 91 novi slučaj. Sad ih je 586. 

"Razlog tome je pojava nove mikolokacije na području Biograda i Zadra koja je počela najvjerojatnije u biogradskoj bolnici te se prenijela na Zadar", rekao je Beroš.

Na području Biograda i Zadra je devet novooboljelih. Zbog velikog broja zaraženih, biogradska bolnica će se dezinficirati, a i postat će mjesto za liječenje oboljelih s tog područja. Zadarska bolnica pak može nastaviti pružati zdravstvenu zaštitu. 

Beroš je rekao da je danas testirano ukupno 4778 uzoraka.

Krunoslav Capak rekao je da je u Biogradu oboljelo troje pacijenata koji su još u bolnici, medicinska sestra i član njene obitelji i jedan zdravsteni djelatnika iz Zadra koji je bio u kontaktu s jednim od oboljelih u Biogradu. Ostali slučajevi nemaju veze s biogradskom bolnicom.

Raste broj zaraženih liječnika

Capak je rekao i kako raste broj zaraženih liječnika.

"To je očito i iz ovog što sam rekao o Zadru. Imamo 34 liječnika. Tu su liječnici specijalisti u zdravstvenim ustanovama, jedan je liječnik obiteljske medicine i devet specijalizanata, devet medicinskih sestara i tehničara i tri stomatologa.

Davor Božinović ponovio je da je na tržnicama dozovoljen rad samo specijaliziranih trgovina. 

Capak je još jednom ponovio da je boravak na otvorenom poželjan, ali nije poželjan i socijalni kontakt.

 "I dalje je potrebno osiguravati i održavati socijalnu distancu, a ne da ljudi stoje u redovima", ponovio je Capak. 

Ministar Beroš rekao je da su danas ponovili uputu svim liječnicima primarne zdravstvene zaštite da moraju adekvatno obavljati svoje djelatnosti jer je iz izvještaja koji se svakodnevno sakupljaju u HZZO-u vidiljivo da je pao broj pruženih usluga.

"Stoga smo poslali uputu u kojoj smo upozorili da se život mora nastaviti, poglavito kad je riječ o pružanju zdravstvene zaštite", naglasio je Beroš.

Božinović: "Jednostavno je"

"S epidemiološkog stajališta, idealan scenarij bi bio da su naše ulice puste, što nije realno. Postoje mjere koje nas mogu zaštiti i dopustiti nam neophodne aktivnosti, kao što je kupovina, ali nam ne dopuštaju druženje jer tako se virus širi. Te jednostavne stvari trebaju saživjeti sa svakim od nas. Inače će brojevi i dalje rasti", rekao je Božinović.

Dr. Alemka Markotić rekla je da nema novih oboljelih na respiratoru

"Za sada nitko nije kritično, ali su svi ozbiljnije bolesni pacijenti koji su na respiratoru. Bio je jedan bolesnik za kojeg smo mislili da ćemo ga skinuti s respiratora, no još uvijek nije u toj fazi da bi to bilo sigurno. Ostali su loše, ali stabilno i nadamo se da će se izvući. Što se tiče ostalih bolesnika, i dalje ima nekoliko onih koji bi mogli zarvšiti na respiratoru, ali nisu još kritični. Velika većina je sa blažim oblikom bolesti", rekla je Markotić.

"Nemojte dopustiti da vas lijepo vrijeme izmami van. Pravilo je da ostanemo doma", rekao je za kraj Davor Božinović.

Vili Beroš dodao je da je na društvenim medijima vidljiva stigmatizacija osoba zaraženih koronavirusom. Pozvao je da se to ne radi i dodao da "svi mi možemo biti zaraženi".

"Ono što nam je svima sada potrebno je suosjećanje i briga jednih prema drugima", zaključio je Beroš.

Jutros 56 novooboljelih

Stožer civilne zaštite jutros u 9 sati objavio je da je preko noći zabilježeno 56 novih bolesnika. Ukupno je 551 osoba zaražena.

"U fazi smo linearnog, a ne eksponencijalnog rasta. To je dobro", kazao je jutros ministar zdravstva Vili Beroš