Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cjepiva stoje u hladnjaku

Što psiholozi misle o Vladinim apelima? ''Porukama o grobljima se sije strah koji samo može stvoriti kontraefekt''

Aktualno Galerija Martina Bolšec Oblak Martina Bolšec Oblak Foto: DNEVNIK.hr cijepivo - 1 cijepivo - 1 Foto: DNEVNIK.hr cijepivo - 2 cijepivo - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 cijepivo - 3 Galerija 1/4 >>
Stotine milijuna kuna Hrvatska je uložila u cjepivo. Koje sada stoji - u hladnjaku, jer se više od polovice građana ne želi cijepiti.

Očito je netko jako pogriješio u procjenama, jer su prve ankete HZJZ govorile o 60 posto građana koji se žele cijepiti. I 10 do 15 posto neodlučnih. Mi smo jedva došli do brojke od 45 posto. Niti jednog od neodlučnih u ovih sedam mjeseci nisu uspjeli uvjeriti.

''Pitala sam na Stožeru zašto je u Hrvatskoj tako, rekli su da je došlo lijepo vrijeme, ali i da se građani boje cjepiva - da je novo pa odgađaju do zadnjeg trena. Ali lijepo vrijeme je i u Austriji, Francuskoj, Italiji pa dolaze do 70 posto procijepljenosti, a Hrvatska je četvrta najgora po broju cijepljenih u Europskoj uniji. Postavlja se pitanje zašto su rađene krive procjene. Naručene su milijune cjepiva koje sada stoje u hladnjaku'', izvijestila je reporterka Martina Bolšec Oblak za Dnevnik Nove TV.

Obavezna predavanja za zdravstvene djelatnike

Petstoti je dan epidemije, sedmi mjesec otkada je cjepivo stiglo u Hrvatsku. Ministar Beroš najavljuje edukacije za zdravstvene djelatnike. A cijepilo ih se 81 posto jednom dozom. Predavanja će biti obavezna, no nije precizirano za koje zdravstvene djelatnike. Obiteljski liječnici podsjećaju da već sedam mjeseci cijepe.

''Ne znam što bi ministar ili bilo koji edukator mogao nas educirati o čemu. Mi smo ti koji cijepimo i koji savjetujemo i svoje pancijete. U ovoj javno zdravstvenoj kampanji anagažirane su brojne PR agencije, infromatičke tvrtke, a opet svi vidimo da nešto jako ne valja'', istaknula je Nataša Ban Toskić iz KOHOM-a.

Pa se postavlja pitanje - čija je odgovornost što doze stižu, no za koga? 1,3 milijuna doza stoji u hladnjacima. A cjepivo smo platili stotine milijuna kuna. ''Prihvaćam svoju odgovornost, ali svi oni koji se nisu cijepili trebaju prihvatiti dio odgovornosti'', smatra Beroš. A oni su trenutačno - većina. 55 posto građana.

Pa se sada svi nadaju da plaćeno cjepivo neće propasti. ''Cjepivo je pravilno skladišteno, tako da nema bojazni. Cjepivo proizvođača Pfizer koje sada imamo vrijedi do kraja listopada'', rekla je epidemiologinja Dijana Mayer. U srijedu je prvom dozom cijepljeno 8200 građana.

''Zabilježli smo nakon nekoliko dana s jučerašnjim danom određeni porast cijepljenih s prvom dozom, što je dobro , očito da su naše teme s prošle sjednice Vlade potakle jedan određeni broj sugrađana na cijepljenje'', kazao je premijer Andrej Plenković. Takvim "poticajem" kolektivni imunitet od 70 posto cijepljenih postići ćemo - tek krajem listopada, istaknula je Bolšec Oblak.

Mučno pitanje

Na pitanje zašto postoji takav otpor prema cijepljenju, struka kaže -
Pa to je postalo jedno dosta mučno pitanje. Psiholozi, psihijatri i komunikolozi su istog stava. Porukama koje građani sada slušaju - o četvrtom valu, bolnicama, grobljima se samo sije strah koji samo može stvoriti kontraefekt kod ljudi koji su možda neodlučni.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Kolektivni napor'' Božinović o COVID potvrdama: ''Osoba koja je bila pozitivna na antigenskom trebala bi se tretirati kao osoba pozitivna na PCR testu''

Pročitajte i ovo Bojan Polić s Medicinskog fakulteta u Rijeci Prevencija novog vala Treba li cijepiti djecu? Razgovarali smo sa stručnjakom: ''Sve više je prisutan delta-soj virusa, koji je zarazniji..."

Ne treba tu zaboraviti ni sve probleme koje je Hrvatska s cjepivom imala - u jednom trenu su se cijepili zdravi 30-godišnjaci dok su na drugom kraju na cjepivo čekali 80-godišnjaci, problemi s platformom cijepise. Građani zamjeraju i kontradiktorne odluke i poruke od odgovornih. Primjerice, ministar Beroš bio je na cjepnoj turniji - u Zagrebu, Splitu, Rijeci... no možda bi bilo bolje da je cijepio svoje zaposlenike u Ministarstvu.

U četvrtak su iz Nastavnog zavoda Dr. Andrija Štampar izvijestili o informatičkoj pogreški. Pripazite da zbog pogreške ne biste čekali u krivom redu'', zaključila je Martina Bolšec Oblak.

 

Više o fijasku oko cjepiva pogledajte u videu

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene