Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komplikacije s testiranjima

Što će biti s upisima prvašića u škole? "Informacije koje dobivamo iz Ministarstva su konfuzne i nedorečene"

Epidemija koronavirusa zakomplicirala je i upise prvašića u škole.

Baš kad su ravnatelji konačno dobili zeleno svjetlo i nastavili s organizacijom  psihofizičkih testiranja u školi, život im je zakomplicirao novi dopis. 

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Koronavirus - ilustracija - 5 Umrle dvije osobe Veći skok novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježen u još jednoj susjednoj zemlji

Mura Pehnec Žigmund, iz Udruge obitelji s troje i više djece napominje kako se datum upisa djece u prvi razred  još uvijek ne zna.

"A od dana kada smo mi trebali ići na psihološko testiranje, tj. upis djece u školu je prošlo otprilike 2 mjeseca", kaže. Da bi se dijete upisalo treba obaviti liječnički pregled, ali i psihofizičko testiranje u školi.

Ravnatelji su osmoga svibnja dobili dopis ministarstva da se nastavljaju aktivnosti vezane uz upis djece pa su krenuli u organizaciju testiranja. Sve dok nekoliko dana poslije nisu dobili dopis da se ne provode aktivnosti vezane uz psihofizička testiranja do donošenja novog pravilnika.

"Sve se komplicira! Jer mi smo nakon dva dana imali već preko 50 učenika koji su imali svoje termine, odnosno predbilježbe za pregled i onda smo morali obavještavati roditelje", rekao je Krešimir Supanc, ravnatelj OŠ Jure Kaštelana.

U ministarstvu kažu, uskoro će se krenuti sa psihofizičkim testiranjima - pravilnik je još do ponedjeljka u javnom savjetovanju.

"Tu smo predložili određene promjene da se dio tih aktivnosti može obaviti online. I nakon toga kada se objavi pravilnik, omogućit ćemo školama da nastavi, odnosno prilagodi sami proces ako je to potrebno", rekao je Marko Košiček, savjetnik ministrice Divjak. 

"Recite nam što i kako"

Liječnički pregledi se nastavljaju, a u Zagrebu kreću od ponedjeljka.

"Pregledi će biti nešto kraći, iako će njihov sadržaj biti u konačnici onakav kakav treba da bi procijenili rast i razvoj djeteta. Roditelji moraju dolaziti u točno određeno vrijeme, s maskom na licu", rekla je Tatjana Petričević Vidović, iz Službe za školsku i adolescentsku medicinu NZJZ "Doktor Andrija Štampar".

Ravnatelji poručuju - želimo samo konkretne upute što i kako.

"Informacije koje mi dobivamo iz ministarstva su nekada doista konfuzne i ustvari, nedorečene i nedovoljno jasne", poručuje Supanc.

Da se sve moglo pripremiti prije misle i u Udruzi ravnatelja srednjih škola. Nezadovoljni su odlukom oko upisa u srednje škole koja je trenutačno u e-savjetovanju. Prema njoj - upisi bi bili tek od 27. do 31. srpnja.

"To bi značilo da se naši učenici u škole upisuju kasnije nego naši maturanti na fakultet. Nije u redu da su sada učenici i njihovi roditelji u jednoj tako dugoj neizvjesnosti da saznaju ustvari rezultate upise tek iza 25. srpnja i da onda moraju još ostati i donositi fizički dokumente u školu", kaže Suzana Hitrec, predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola.

Pa predlažu da se upisi provedu od 16. do 22. srpnja.

"Svi prijedlozi koje dobijemo, odnosno konkretni savjeti kako prilagoditi kalendar bit će uzeti u obzir, ali treba imati na umu da se radi o godini koja je duža nego inače", napominje Košiček. Ono što se sigurno zna jest da učenici strukovnih škola od sutra mogu planirati obrane završnih radova.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene